Σίγουρα έχετε ακούσει πολλές φορές τη λέξη «καρκινογόνο». Έτυχε όμως ποτέ να αναρωτηθείτε τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά σας;

Οι καρκινογόνες ουσίες, είναι οι ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο και υπάρχουν στον αέρα, σε προϊόντα και χημικές ουσίες σε τρόφιμα και ποτά, σύμφωνα με το Wikihealth.

Το γεγονός ότι οι άνθρωποι έρχονται καθημερινά σε επαφή με καρκινογόνες ουσίες, δεν σημαίνει ότι θα αναπτύξουν απαραίτητα καρκίνο. Η πιθανότητα ασθένειας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ανάμεσά τους το ποσοστό και ο ρυθμός της έκθεσης στην καρκινογόνο ουσία και το γονιδιακό υπόβαθρο του κάθε ανθρώπου.

Ποιες είναι οι πιο κοινές καρκινογόνες ουσίες στις οποίες εκτίθενται καθημερινά οι άνθρωποι;

1. Καπνός

Δεν έχει σημασία αν καπνίζετε ή αν αναπνέετε απλώς τον καπνό του άλλου. Τουλάχιστον 70 χημικές ουσίες που υπάρχουν στον καπνό, είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο, καταστρέφοντας το DNA. Ακόμη και το ελαφρύ κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, γι’ αυτό συζητήστε άμεσα με το γιατρό σας για τρόπους διακοπής του καπνίσματος.

2. Ραδόνιο

Το ραδόνιο, είναι ένα αέριο που υπάρχει σε μικρές ποσότητες στη φύση, οι οποίες δεν προκαλούν βλάβη. Αν η συσσώρευσή του σε εσωτερικούς χώρους είναι αυξημένη, η εισπνοή του μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους πνεύμονες διασπώντας την επένδυσή τους.

Επιπρόσθετα, το ραδόνιο, είναι η νούμερο ένα αιτία καρκίνου του πνεύμονα σε μη καπνιστές. Σημειώνεται ότι το ραδόνιο δεν έχει μυρωδιά, για να γίνει αντιληπτή η ύπαρξή του, αλλά υπάρχει μια ειδική δοκιμή που μπορεί να ελέγξει τα επίπεδά του στο σπίτι.

3. Αμίαντος

Οι σκληρές, μικροσκοπικές ίνες στον αμίαντο βοηθούν στην ενίσχυση προϊόντων, όπως τα πλακάκια και τα ανταλλακτικά των αυτοκινήτων. Ωστόσο, εάν αυτές οι ίνες απελευθερωθούν στον αέρα, με την εισπνοή τους, κολλούν στο εσωτερικό των πνευμόνων, προκαλώντας βλάβη. Μελέτες σε ανθρώπους και ζώα έχουν δείξει ότι ο αμίαντος είναι καρκινογόνος.

4. Τραγανά, καφέ τρόφιμα

Όταν τα λαχανικά, όπως οι πατάτες θερμανθούν σε υψηλές θερμοκρασίες, απελευθερώνουν μια χημική ουσία που ονομάζεται ακρυλαμίδιο. Μελέτες σε αρουραίους, έδειξαν ότι τα τρωκτικά που κατανάλωναν ακρυλαμίδιο μέσω πόσιμου νερού, ανέπτυξαν καρκίνο, επομένως, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτή η χημική ουσία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο και στους ανθρώπους.

Για να μειώσετε τον κίνδυνο, φροντίστε να τηγανίζετε τα τρόφιμά σας μέχρι να πάρουν χρυσαφί και όχι σκούρο καφέ χρώμα. Σημειώνεται ότι το ακρυλαμίδιο υπάρχει και σε πολλά άλλα προϊόντα, όπως και στον καπνό του τσιγάρου.

5. Φορμαλδευγή

Η φορμαλδευγή υπάρχει σε πολλά οικιακά ξύλινα προϊόντα. Μελέτες σε αρουραίους και ανθρώπους που έρχονται σε άμεση επαφή με τη φορμαλδεΰδη καθημερινά, λόγω δουλειάς ή στο σπίτι, δείχνουν ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

Πριν αγοράσετε το οποιαδήποτε ξύλινο προϊόν ή τα έπιπλα του σπιτιού σας, εξετάστε αν περιέχουν φορμαλδεΰδη. Φροντίστε να αερίζετε το σπίτι σας καθημερινά και κρατήστε τα επίπεδα της υγρασίας του σε χαμηλά επίπεδα, χρησιμοποιώντας κλιματισμό.

6. Αλκοόλ

Όσο περισσότερο αλκοόλ πίνετε, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να εμφανίσετε ορισμένα είδη καρκίνου, όπως:

Κεφαλής και λαιμού
Οισοφάγου
Στήθους
Ήπατος
Παχέος εντέρου

Αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται στις καρκινογόνες χημικές ουσίες που παράγονται κατά τη παρασκευή της μπύρας, του κρασιού και όλων των άλλων πιο σκληρών ποτών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

">