Τουλάχιστον 87 περιστατικά αλλαντίασης έχουν καταγραφεί από τα τέλη Φεβρουαρίου και έως τις 30 Μαρτίου, σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και την Τουρκία.
Όλα τα περιστατικά συσχετίζονται με ιατρικές επεμβάσεις για την απώλεια βάρους και συγκεκριμένα με ενέσεις γαστρικού μπότοξ, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).
Συγκεκριμένα, έχουν καταγραφεί 30 κρούσματα στη Γερμανία, 1 στην Αυστρία, 1 στη Γαλλία, 2 στην Ελβετία και 53 στην Τουρκία. Τις τελευταίες ημέρες δε, αύξηση των κρουσμάτων παρουσιάστηκε στη Γερμανία.
Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ECDC, δείχνουν ότι κύρια πηγή των κρουσμάτων είναι δύο ιδιωτικές κλινικές στην Τουρκία, μία στην Κωνσταντινούπολη και μία στη Σμύρνη.
Τα άτομα που νόσησαν από αλλαντίαση, είχαν υποβληθεί σε γαστρικό μπότοξ, το διάστημα 3 Φεβρουαρίου με 1η Μαρτίου 2023, στην Τουρκία.
Οι γερμανικές αρχές δήλωσαν στο ECDC πως για τους Γερμανούς ασθενείς, οι ενέσιμες δόσεις κυμαίνονταν μεταξύ 1.000 και 2.500 μονάδων.
Τα άτομα που νόσησαν, παρουσίασαν από ήπια έως σοβαρά συμπτώματα. Σε αρκετές περιπτώσεις χρειάστηκε νοσηλεία και εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Τα άτομα που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ έλαβαν θεραπεία με αντιτοξίνη αλλαντίασης.
Το ECDC προτρέπει τα άτομα που ταξίδεψαν στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη για γαστρικό μπότοξ το επίμαχο διάστημα, να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, ιδιαίτερα εάν εμφανίσουν συμπτώματα όπως αδυναμία, δυσκολία στην αναπνοή ή/και στην κατάποση.
Επίσης, συστήνει στους Ευρωπαίους πολίτες να αποφεύγουν τις συγκεκριμένες θεραπείες για την απώλεια βάρους στην Τουρκία, καθώς αυτό συνδέεται επί του παρόντος με σημαντικό κίνδυνο εμφάνισης αλλαντίασης.
Έρευνες που διεξήγαγαν οι τουρκικές αρχές αποκάλυψαν ότι στις δύο κλινικές χρησιμοποιούνταν προϊόντα βοτουλινικής τοξίνης εκτός ενδείξεων.
Η λειτουργία των δύο κλινικών έχει ανασταλεί και έχουν ξεκινήσει έρευνες για τα εμπλεκόμενα μέρη.
Το γαστρικό μπότοξ είναι μια μέθοδος απώλειας βάρους που βασίζεται στη χρήση της βοτουλινικής τοξίνης σε συγκεκριμένα σημεία του στομάχου, ώστε να αδρανοποιηθούν κάποιες λειτουργείες, με αποτέλεσμα τη μείωση του αισθήματος της πείνας.