Η έντονη εφίδρωση και η γρήγορη αναπνοή αποτελούν μερικά από τα σημάδια ότι κάποιος είναι αγχωμένος, μια γερμανική μελέτη όμως επισημαίνει πως υπάρχει ακόμα μια λειτουργία που επηρεάζεται από το έντονο στρες.

Έχετε προσέξει ποτέ πώς αλλάζει η φωνή σας και ο ρυθμός της ομιλίας σας όταν είστε αγχωμένοι; Εάν αυτό σας συμβαίνει συχνά στον εργασιακό σας χώρο, τότε δεν είστε οι μόνοι που βιώνετε αυτή την αλλαγή.

Μια μικρή έρευνα επιβεβαιώνει ότι ακόμα και μια αγχωτική μέρα στη δουλειά μπορεί να αλλάξει τον τρόπο της ομιλίας και τον τόνο της φωνής.

Ειδικότερα, μια μικρής κλίμακας μελέτη σε 111 άτομα από τη Γερμανία εντόπισε μια συσχέτιση μεταξύ των στρεσογόνων παραγόντων που συνδέονται με την εργασία και του αυξημένου ρυθμού ομιλίας και της έντασης της φωνής.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Augsburg και του Πανεπιστημίου του Saarland, τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι η φωνή θα μπορούσε να αποτελέσει «έναν πρώιμο δείκτη για πιθανά αυξημένα επίπεδα άγχους, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε διαφορετικά προβλήματα υγείας».

Το χρόνιο στρες και οι συνεχείς στρεσογόνες καταστάσεις συνδέονται άλλωστε με διαφορετικές παθήσεις, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά και τα προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

 Ποιους συμπεριέλαβε η μελέτη;

Οι συμμετέχοντες της μελέτης, ηλικίας από 19 έως και 59 ετών, προέρχονταν από διαφορετικά επαγγελματικά αντικείμενα, όπως την υγειονομική περίθαλψη, τη μηχανολογία, τη συμβουλευτική και τη διοίκηση. Συμμετείχαν σε ένα πείραμα μιας εβδομάδας, κατά το οποίο θα έπρεπε να κρατούν ένα ημερολόγιο, με φωνητικά μηνύματα σχετικά με την καθημερινή ρουτίνα της εργασίας τους. Με τη βοήθεια των smartphones, έστελναν τις απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα και συμπλήρωναν διαφορετικά αυτοαναφορικά τεστ.

Η ανάλυση των φωνητικών σημειώσεων με τη χρήση λογισμικού υπολογιστή αποκάλυψε ευδιάκριτες αλλαγές στις φωνές των ανθρώπων τις ημέρες που ανέφεραν περισσότερους παράγοντες που τους προκαλούσαν άγχος.

Γιατί αλλάζει η φωνή;

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα αυξημένα επίπεδα του άγχους ενεργοποιούν το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του διεγείρει την παραγωγή αδρεναλίνης και κορτιζόλης.

Ως αποτέλεσμα, αυξάνεται η μυϊκή ένταση στην περιοχή του λαιμού και ειδικότερα στις φωνητικές χορδές, που μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στον τόνο της φωνής ενός ατόμου. Η εντονότερη παραγωγή των ορμονών του στρες μπορεί επίσης να αυξήσει το ρυθμό της αναπνοής, αυξάνοντας παράλληλα την πίεση με την οποία ο αέρας διέρχεται από την περιοχή όπου βρίσκονται οι φωνητικές χορδές. Τελικά, η εμφανής αλλαγή που συντελείται είναι η αύξηση στην ένταση της φωνής και στη ροή του λόγου.

Συνολικά, διαπιστώθηκε η σαφέστερη συσχέτιση μεταξύ του εργασιακού στρες και του ρυθμού ομιλίας και της έντασης της φωνής – και τα δύο ήταν υψηλότερα με πιο έντονους εργασιακούς παράγοντες στρες: «Η μελέτη μας καταδεικνύει ότι το καθημερινό στρες σχετίζεται με τη φωνή» κατέληξαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, επισημαίνουν ότι αν και η φωνή δεν αποτελεί και τον καλύτερο δείκτη του άγχους, τα δεδομένα σχετικά με τις μεταβολές της θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με άλλα μέτρα που σχετίζονται με το στρες.