Μπορεί να φαίνεται ότι το νερό είναι το πιο ασφαλές καθαριστικό αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να καθαρίζετε με αυτό.
Ο λόγος είναι απλός: κάνει περισσότερη ζημιά απ΄όσο φαντάζεστε γι΄αυτό καλό είναι να χρησιμοποιείτε προϊόντα καθαρισμού που προορίζονται για συγκεκριμένα φινιρίσματα ή επιφάνειες.
Βελούδο
Δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείτε νερό για να καθαρίσετε βελούδο ή υφάσματα, όπως σουέτ ή μικροΐνες. «Όταν οι ίνες σε αυτά τα υφάσματα βραχούν και στη συνέχεια στεγνώσουν, χάνουν την αρχική τους υφή» λέει η Laura Smith, ιδιοκτήτρια της All Star Cleaning Services.
Δάπεδα από σκληρό ξύλο και laminate
Παρόλο που υπάρχει αδιάβροχο φινίρισμα σε δάπεδα από σκληρό ξύλο και laminate, φθείρεται με την πάροδο του χρόνου και ο καθαρισμός τους με νερό μπορεί να προκαλέσει ζημιά. Εάν μπει νερό στο ξύλο, θα φουσκώσει και θα μαυρίσει. «Ο σωστός τρόπος για να καθαρίσετε ένα ξύλινο ή laminate δάπεδο είναι να χρησιμοποιήσετε μια επίπεδη σφουγγαρίστρα μικροϊνών και ένα διάλυμα καθαρισμού με σπρέι», συνιστά η Smith.
Μουσικά όργανα
Τα μουσικά όργανα μπορεί να είναι δύσκολο να καθαριστούν επειδή είναι κατασκευασμένα από πολλά διαφορετικά υλικά. Όμως, ότι ισχύει με τα ξύλινα δάπεδα φαίνεται ότι ισχύει και για τα μουσικά όργανα. Ο καθαρισμός των ξύλινων οργάνων με νερό μπορεί να προκαλέσει αποχρωματισμούς και σχίσματα και ρωγμές στο ξύλο. Γι΄αυτό και πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο καθαριστικά για μουσικά όργανα.
Ασημένια αντικείμενα και διακοσμητικά
Εάν προσπαθήσετε να καθαρίσετε το αμαυρωμένο ασήμι σας με νερό, θα δημιουργήσετε απλώς περισσότερη αμαύρωση. «Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε ασημί βερνίκι», λέει η Kathy Turley, Διευθύντρια Μάρκετινγκ στο Home Clean Heroes. Εάν δεν έχετε ασημί βερνίκι, η Turley συνιστά τη χρήση κέτσαπ!
Φακοί επαφής
Το νερό της βρύσης δεν είναι αποστειρωμένο όπως το διάλυμα επαφής και θα μπορούσε να περιέχει βακτήρια, μύκητες ή παράσιτα που θα μπουν στους φακούς επαφής σας αν τους αφήσετε να μουλιάσουν στο νερό και κατ΄επέκταση στην κόρη του ματιού σας.
Φωτιστικά και πρίζες
Το νερό είναι επικίνδυνο όταν χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό των φωτιστικών αλλά και για τις πρίζες. Η καλύτερη λύση είναι ένα στεγνό ξεσκονόπανο ή στεγνό πανί για να καθαρίσετε τα καλύμματα εξόδου και τα φωτιστικά και φυσικά να αποσυνδέσετε το φωτιστικό πριν επιχειρήσετε να το καθαρίσετε.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.