
Σε όλους έχει συμβεί να πηγαίνουμε σε ένα δωμάτιο του σπιτιού και να ξεχνάμε τον λόγο για τον οποίο επιλέξαμε να μετακινηθούμε.
Τώρα οι ειδικοί έρχονται να καθησυχάσουν λέγοντας πως είναι το αποτέλεσμα μιας απόλυτα φυσιολογικής αντίδρασης του εγκεφάλου στο νέο περιβάλλον.
Συγκεκριμένα, είναι ένα φαινόμενο που ονομάζεται «φαινόμενο της πόρτας», σύμφωνα με Christian Jarrett, γνωστικό νευροεπιστήμονα και συγγραφέα.
Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλός μας διαχωρίζει φυσικά τις δραστηριότητες και τις πληροφορίες, με βάση τα περιβαλλοντικά πλαίσια, όπως τα δωμάτια ή συγκεκριμένα μέρη.
Ο εγκέφαλος «επανέρχεται» ελαφρώς όταν κινείται μεταξύ των δωματίων, δήλωσε ο Jarrett στο BBC Science Focus, προκαλώντας πληροφορίες που σκέφτηκε ενώ βρισκόταν στο προηγούμενο δωμάτιο να διαφύγουν.
Ο Jarrett επεσήμανε τα ευρήματα μιας μελέτης του Πανεπιστημίου του Queensland που διερεύνησε το φαινόμενο της πόρτας.
«Διαπίστωσαν ότι το πέρασμα από πόρτες που ένωναν πανομοιότυπα δωμάτια ως επί το πλείστον δεν επηρέαζε τη μνήμη – ίσως επειδή δεν υπήρχε αρκετό αλλαγμένο πλαίσιο για να δημιουργηθεί ένα σημαντικό όριο γεγονότος», είπε.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.