ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Μαύρα σύννεφα» στον ορίζοντα του τουρισμού για το 2025...
prodeals

Διαφραγματοκήλη: Τι είναι και ποια τα συμπτώματα – Οι δύο κύριοι τύποι

Πότε πρέπει να πάτε σε γιατρό

Διαφραγματοκήλη: Τι είναι και ποια τα συμπτώματα – Οι δύο κύριοι τύποι

Το διάφραγμα λειτουργεί ως φραγμός, εμποδίζοντας το οξύ του στομάχου να εισέλθει στον οισοφάγο, ωστόσο όταν έχετε διαφραγματοκήλη, το οξύ μπορεί να ρέει προς τα πάνω μέσω του ανοίγματος και να προκαλέσει συμπτώματα όπως καούρα, πόνο στο στήθος και δυσκολία στην κατάποση.

Τα κοινά συμπτώματα

Δεν εκδηλώνουν συμπτώματα όλοι οι άνθρωποι με διαφραγματοκήλη. Μερικοί με μικρές κήλες μπορεί να μην έχουν εμφανή σημάδια ή ενόχληση.

Άλλοι μπορεί να εμφανίσουν κοινά συμπτώματα διαφραγματοκήλης που σχετίζονται με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η οποία συμβαίνει όταν ο μυς στο κάτω μέρος του οισοφάγου δεν κλείνει σωστά, επιτρέποντας σε περιεχόμενο (όπως το οξύ) του στομάχου να ανέλθει προς τον οισοφάγο.

Καούρα

Η καούρα είναι το αίσθημα καύσου ή ενόχληση στο στήθος, συχνά μετά από φαγητό, κατάκλιση ή σκύψιμο. Αυτό συμβαίνει επειδή μια διαφραγματοκήλη αφήνει ένα άνοιγμα μεταξύ του οισοφάγου και του στομάχου, το οποίο επιτρέπει στο στομαχικό οξύ να ρέει προς τα πάνω στον οισοφάγο αντί να παραμένει στο στομάχι.

Παλινδρόμηση

Η παλινδρόμηση είναι η αντίστροφη ροή γαστρικού οξέος ή τροφής προς το στόμα ή τον λαιμό. Κανονικά ο οισοφαγικός σφιγκτήρας κλείνει ερμητικά για να αποφευχθεί αυτό.

Με μια διαφραγματοκήλη, ο οισοφαγικός σφιγκτήρας μπορεί να εξασθενήσει ή να “σπρωχτεί” από τη θέση του. Αυτό επιτρέπει στο περιεχόμενο του στομάχου (τροφή και οξύ) να ρέει προς τα πάνω στον οισοφάγο, τον λαιμό ή το στόμα.

Κακοσμία στόματος

Όταν μικρές ποσότητες γαστρικού οξέος ή τροφής ρέουν στον λαιμό ή το στόμα, μπορεί να προκαλέσουν πικρή ή δυσάρεστη γεύση στο στόμα σας. Το οξύ μπορεί να έχει ξινή μυρωδιά που μπορεί να οδηγήσει σε κακοσμία του στόματος.

Πόνος στο στήθος

Ο πόνος στο στήθος μπορεί να είναι σύμπτωμα διαφραγματοκήλης, την οποία μπορεί να αισθάνεστε σαν κάψιμο ή συμπίεση πίσω από το στέρνο σας ή ανάμεσα στις ωμοπλάτες σας.

Μερικές φορές, ο πόνος μπορεί να είναι τόσο έντονος που οι άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα ότι παθαίνουν καρδιακή προσβολή.

Δυσκολία στην κατάποση

Η δυσκολία στην κατάποση (δυσφαγία) μπορεί να είναι σύμπτωμα διαφραγματοκήλης. Όταν το στομάχι πιέζει προς το στήθος, μπορεί να ασκήσει πίεση στον οισοφάγο, οδηγώντας στην αίσθηση ότι το φαγητό έχει κολλήσει στον λαιμό.

Η δυσφαγία μπορεί να κυμαίνεται από ήπια ενόχληση κατά την κατάποση έως δυσκολία στην κατάποση στερεών τροφών.

Ρέψιμο ή λόξιγκας

Με μια διαφραγματοκήλη, η μετατόπιση του στομάχου στο στήθος μέσω του διαφραγματικού ανοίγματος μπορεί να διαταράξει την κανονική ροή των αερίων, οδηγώντας σε υπερβολικό ρέψιμο ή λόξιγκα. Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται συχνά λίγο μετά το φαγητό.

Βήχας

Η παλινδρόμηση οξέος από το στομάχι στον οισοφάγο μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και φλεγμονή στον λαιμό, οδηγώντας σε χρόνιο, ξηρό βήχα.

Ο βήχας μετά τα γεύματα και τη νύχτα είναι ιδιαίτερα συχνός εάν η παλινδρόμηση οξέος είναι η αιτία του.

Τα σπάνια συμπτώματα

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι διαφραγματοκήλης: η ολισθαίνουσα και η παραοισοφαγική.

Περίπου το 95% όλων των περιπτώσεων διαφραγματοκήλης είναι ολισθαίνουσες κήλες, οι οποίες εμφανίζονται όταν η γαστροοισοφαγική συμβολή (εκεί όπου συναντώνται ο οισοφάγος και το στομάχι) γλιστράει μέσα και έξω από το στήθος μέσω μιας μικρής οπής στο διάφραγμα.

Μια παραοισοφαγική κήλη περιλαμβάνει τη σύνδεση του γαστρεντερικού σωλήνα, το στομάχι ή/και άλλα κοιλιακά όργανα (π.χ. λεπτό έντερο, σπλήνα) που κινούνται στο στήθος. Αν και οι δύο τύποι διαφραγματοκήλης μπορεί να προκαλέσουν τα παραπάνω κοινά συμπτώματα, μόνο οι παραοισοφαγικές κήλες μπορούν να προκαλέσουν σπανιότερα, πιο σοβαρά συμπτώματα όπως δύσπνοια, αυξημένο καρδιακό ρυθμό και έντονο πόνο στο στήθος.

Δυσκολία στην αναπνοή

Με μια παραοισοφαγική διαφραγματοκήλη, το στομάχι και άλλα όργανα που προεξέχουν στο στήθος μπορούν να συμπιέσουν τους πνεύμονες και να αποτρέπουν την πλήρη επέκταση του διαφράγματος, οδηγώντας σε δύσπνοια.

Αυξημένος καρδιακός ρυθμός

Όταν μια παραοισοφαγική διαφραγματοκήλη είναι αρκετά μεγάλη ώστε να συμπιέσει ή να ερεθίσει την καρδιά ή τις γύρω δομές της, μπορεί να εμφανιστεί αυξημένος καρδιακός ρυθμός (ταχυκαρδία). Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι μια μεγάλη διαφραγματοκήλη μπορεί να πιέσει και να διεγείρει το πνευμονογαστρικό νεύρο, οδηγώντας σε αυξημένο καρδιακό ρυθμό.

Έντονος πόνος στο στήθος

Όταν το τμήμα του στομάχου με κήλη συμπιέζει το διάφραγμα, τον οισοφάγο ή την καρδιά, μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος που προοδευτικά επιδεινώνεται. Μερικές φορές, ο πόνος μπορεί να είναι τόσο έντονος που μιμείται τα συμπτώματα καρδιακής προσβολής.

Πότε πρέπει να πάτε σε γιατρό

Αν και τα ήπια συμπτώματα διαφραγματοκήλης μπορούν συχνά να αντιμετωπιστούν με τροποποιήσεις του τρόπου ζωής και φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, ορισμένα συμπτώματα μπορεί να είναι σημάδια σοβαρών επιπλοκών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εάν έχετε τα ακόλουθα συμπτώματα, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια:

  • Έντονος πόνος στο στήθος
  • Δυσκολία αναπνοής
  • Αιματηρά κόπρανα
  • Εμετός με αίμα
  • Αδυναμία αποβολής κοπράνων ή αερίων
  • Τάση προς έμετο χωρίς αποβολή υγρών
  • Γρήγορος καρδιακός ρυθμός
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.