Ένα από τα βασικά διλήμματα που ταλανίζουν εδώ και χρόνια όσους ασχολούνται με τη διατροφή είναι το εξής: τι είναι χειρότερο, τα λιπαρά ή η ζάχαρη;

Τα λιπαρά έχουν συνδεθεί με τις καρδιοπάθειες και την υψηλή χοληστερόλη, πρόσφατες έρευνες ωστόσο, ενοχοποιούν τη ζάχαρη για πολλά προβλήματα υγείας, υποστηρίζοντας ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως είναι η κετογονική, συμβάλλουν στην απώλεια βάρους και τη βελτίωση των δεικτών υγείας.

Νέα μελέτη εξέτασε τις επιπτώσεις που έχουν οι δίαιτες με χαμηλά λιπαρά και χαμηλούς υδατάνθρακες στις ασθένειες και τη θνησιμότητα σε μεσήλικες και ηλικιωμένους.

Παρότι οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών έχουν συσχετιστεί με λιγότερους θανάτους από όλες τις αιτίες (καρδιοπάθειες και διάφορους καρκίνους), η νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι σε ότι αφορά τη δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, τα αποτελέσματα είναι κάπως πιο περίπλοκα.

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Harvard και Tulane σε συνεργασία με Κινέζους επιστήμονες, διαπίστωσαν ότι μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου έως και 34%.

Ωστόσο, οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων φάνηκε να αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου έως και 38%.

Γενικά, οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων και οι ανθυγιεινές δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, συσχετίστηκαν με σημαντικά υψηλότερα ποσοστά συνολικής θνησιμότητας, καρδιαγγειακών και καρκίνου.

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τη σημασία μιας υγιεινής δίαιτας με λιγότερα κορεσμένα λιπαρά για την πρόληψη της θνησιμότητας από όλες τις αιτίες στους μεσήλικες και ηλικιωμένους» ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.

Οι επιστήμονες συγκέντρωσαν δεδομένα για 371.159 Αμερικανούς, ηλικίας 50 έως 71 ετών στην αρχή της μελέτης. Σε μια περίοδο παρακολούθησης 23,5 ετών καταγράφηκαν 165.698 θάνατοι.

Οι ερευνητές αναζήτησαν πιθανή συσχέτιση της διατροφής με το προσδόκιμο ζωής.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσο συχνά έτρωγαν 124 διαφορετικά τρόφιμα και οι επιστήμονες υπολόγισαν πόσο συχνά ένα άτομο έτρωγε υδατάνθρακες και λιπαρά.

Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που ακολουθούσαν διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, είτε υγιεινά είτε όχι, μείωσαν σημαντικά την πιθανότητα πρόωρου θανάτου, σε σύγκριση με άτομα που ακολουθούσαν δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία μειώθηκε κατά 21% για τα άτομα που ακολουθούσαν οποιονδήποτε τύπο δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Για όσους έκαναν υγιεινή διατροφή, ο κίνδυνος θανάτου μειώθηκε κατά 34%.

Όσοι έκαναν ανθυγιεινή διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου κατά 8%, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που ακολουθούσαν ανθυγιεινή διατροφή με πολλά λιπαρά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η υιοθέτηση ανθυγιεινής διατροφής χωρίς υδατάνθρακες τέλος, αύξησε τον κίνδυνο θανάτου κατά 38%.