Μία διαιτολόγος αποκάλυψε ότι μερικές τροφές πρέπει να ζεσταίνονται μόνο μία φορά καθώς μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά ην υγεία στην περίπτωση που ξαναζεσταθούν.

Υπάρχουν δύο λόγοι για αυτό. Πρώτον, οι χημικές ενώσεις των συστατικών μπορούν να αλλάξουν όταν ξαναζεσταθούν, προκαλώντας την απελευθέρωση τοξικών ουσιών που συνδέονται με προβλήματα όπως η βλάβη στα νεφρά. Δεύτερον, σε ορισμένα τρόφιμα μπορεί να αναπτυχθούν βακτήρια όπως το E.coli και η λιστέρια αν κρυώσουν.

Σε βίντεο που μοιράστηκε στο TikTok, η διαιτολόγος Harini Bala αποκάλυψε τις τριες τροφές που δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεσταίνετε.

@dietitianharinibala #wellness #nutritiontips #nutritionist #dietitian ♬ original sound – Harini Bala

Πρώτο στη λίστα είναι το σπανάκι. Η κ. Bala είπε ότι το φυλλώδες πράσινο λαχανικό περιέχει μια ουσία που ονομάζεται οξαλικό οξύ και είναι αβλαβές όταν το σπανάκι καταναλώνεται ωμό. Ωστόσο, μόλις ξαναζεσταθεί, το οξαλικό οξύ «κρυσταλλώνεται» και γίνεται «τοξικό». Σε υψηλές δόσεις, η ουσία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά. «Περιέχει επίσης νιτρικά άλατα και αυτά θα μετατραπούν σε νιτρώδη όταν ξαναθερμανθεί και αυτά είναι τοξικά», συμπλήρωσε η διαιτολόγος.

Σύμφωνα με την ίδια, δεν πρέπει να ζεσταίνετε και το τσάι. Όχι μόνο το ρόφημά σας θα γίνει πιο πικρό – επειδή η αναθέρμανση αυξάνει την ποσότητα τανινών, αλλά και «κάθε είδους αδρανοποιημένα βακτήρια μπορεί να ενεργοποιηθούν σε αυτό».

Τέλος, το πιο επικίνδυνο φαγητό για να ξαναζεστάνετε είναι το ρύζι. Όταν το μαγειρεμένο ρύζι κρυώνει, μπορεί να περιέχει βάκιλλο κηρόχρου, ένα βακτήριο που σχηματίζει σπόρια που είναι ανθεκτικά στη θερμότητα – έτσι ακόμα και όταν ζεστάνετε το φαγητό σας, δεν εξαλείφεται ο κίνδυνος. O βάκιλλος ο κηρόχρους προκαλεί διάρροιες ή έμετους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Υπάρχουν ωστόσο ορισμένοι κανόνες που μπορείτε να ακολουθήσετε για να περιορίσετε τον κίνδυνο μόλυνσης, είπε η Bala. «Μπορεί να ξαναζεσταθεί αν το αποθηκεύσετε εντός δύο ωρών [μετά το μαγείρεμα] στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο. Αλλά αν μαγειρεύετε το ρύζι σας το πρωί [αφήνοντάς το έξω] και το αποθηκεύετε στο ψυγείο το βράδυ για να το φάτε την επόμενη μέρα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σχηματιστεί βάκιλλος κηρόχρους».