Πολλές έρευνες αναφέρουν ότι το επεξεργασμένο κρέας μπορεί να προκαλέσει και βλαβερές παρενέργειες, οι οποίες προέρχονται από τα υψηλά επίπεδα νατρίου, κορεσμένων λιπαρών και συντηρητικών.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα όταν το μπέικον καταναλώνεται με μέτρο. Η συχνή κατανάλωση του, όμως, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επιβλαβής.
Σε μια μέτρια φέτα χοιρινού μπέικον, θα βρείτε υψηλές ποσότητες λίπους και νατρίου, αλλά θα πάρετε επίσης μια αξιοπρεπή ποσότητα πρωτεΐνης και σημαντικών βιταμινών.
Τα επίπεδα αυτά εξαρτώνται από τον τύπο και τη μάρκα που αγοράζετε, αλλά σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, μια φέτα μπέικον περιέχει:
Η διαιτολόγος Trista Best, MPH, RD, LD ανέλυσε στο Εatthis, τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν καταναλώνετε μπέικον, σύμφωνα με τα στοιχεία των πιο πρόσφατων μελετών.
Παίρνετε περισσότερη πρωτεΐνη
Ένα από τα οφέλη της κατανάλωσης μπέικον είναι ότι μπορεί να σας προσφέρει εύκολα και γρήγορα περισσότερη πρωτεΐνη μέσα σε οποιοδήποτε γεύμα της ημέρας. «Μόνο μια φέτα μεσαίου πάχους μπέικον περιέχει περίπου τρία έως τέσσερα γραμμάρια πρωτεΐνης», λέει η Best.
«Η προσθήκη μιας φέτας μπέικον, σε γεύματα σχετικά χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, μπορεί να αυξήσει την πρόσληψη πρωτεΐνης και να κάνει το γεύμα πιο χορταστικό. Για παράδειγμα, η περιεκτικότητα μιας σαλάτας σε πρωτεΐνες μπορεί να αυξηθεί απλά προσθέτοντας ένα ή δύο κομμάτια μπέικον».
Καταναλώνετε πιθανά επιβλαβή συντηρητικά
Το μπέικον θεωρείται επεξεργασμένο κρέας, πράγμα που σημαίνει ότι συχνά περιέχει πρόσθετα και συντηρητικά. Δυστυχώς, πολλά από αυτά τα συστατικά έχει βρεθεί ότι έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.
Για παράδειγμα, το φωσφορικό νάτριο είναι ένα από τα πιο κοινά πρόσθετα που θα βρείτε στο μπέικον και έχει συνδεθεί με ταχύτερη γήρανση και πιθανή αγγειακή βλάβη. Ένα άλλο κοινό συστατικό που προστίθεται στο μπέικον και τα επεξεργασμένα κρέατα είναι το νιτρικό νάτριο, το οποίο έχει συσχετιστεί με τον καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη.
Οι λάτρεις του μπέικον θα χαρούν να μάθουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένες μάρκες χωρίς αυτά τα συντηρητικά. Ελέγξτε τη λίστα συστατικών στη συσκευασία, έτσι ώστε να βρείτε μπέικον χωρίς πρόσθετα.
Αυξάνετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
Τα επεξεργασμένα κόκκινα κρέατα -συμπεριλαμβανομένου του μπέικον- έχει βρεθεί ότι έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία της καρδιάς όταν καταναλώνονται σε τακτική βάση. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Circulation, η τακτική κατανάλωση αυτών των κρεάτων συνδέεται κατά 42% με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και κατά 19% με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη.
Αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, η τακτική κατανάλωση είναι επικίνδυνη
«Για όσους έχουν υπέρταση, η τακτική κατανάλωση μπέικον μπορεί να είναι επικίνδυνη συνήθεια», λέει η Best. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι «το μπέικον έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, το οποίο μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης οδηγώντας σε κατακράτηση και συστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία».
Αυξάνετε τον κίνδυνο για καρκίνο
Αυτό συμβαίνει επειδή τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως το μπέικον, το λουκάνικο και τα αλλαντικά, ταξινομούνται ως καρκινογόνα της ομάδας 1, πράγμα που σημαίνει ότι αυτά τα προϊόντα έχουν αποδειχθεί ότι συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.
Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Nutrients, η τακτική κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων συνδέθηκε με πιθανό αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου, του οισοφάγου, του παχέος εντέρου και του παγκρέατος. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται και από άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής.
Παίρνετε καλά, αλλά και κακά λιπαρά
Δεν είναι μυστικό ότι το μπέικον είναι γεμάτο λίπος. Άλλωστε η ζουμερή και λιπαρή υφή του είναι που το κάνει τόσο νόστιμο! Αλλά τι είδους λίπος περιέχει το μπέικον; Αποτελείται κυρίως από 50% μονοακόρεστα λίπη, 40% κορεσμένα λίπη και 10% πολυακόρεστα λίπη και σύμφωνα με το The Nutrition Journal, και τα τρία αυτά λίπη μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής: Τα μονοακόρεστα λίπη συντελούν στην εξισορρόπηση των επιπέδων χοληστερόλης και στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Τα κορεσμένα κατατάσσονται συνήθως στα κακά λιπαρά, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα. Θα τα συναντήσετε κυρίως σε ζωικά προϊόντα και θα πρέπει σίγουρα να καταναλώνονται σε μέτριες ποσότητες.
Τα πολυακόρεστα λίπη, τα οποία βρίσκονται σε πολλά προϊόντα ψαριών, είναι επίσης καλά για την καρδιά και τα επίπεδα χοληστερόλης. Αν και τα κορεσμένα λίπη σε μικρές ποσότητες δεν είναι τόσο κακά για εσάς, το μπέικον εξακολουθεί να περιέχει περίπου 40% σε κάθε μερίδα.
Παίρνετε κάποιες βιταμίνες
Αν και δεν είναι ευρέως γνωστό, το μπέικον περιέχει αρκετές βιταμίνες. Έτσι, όταν τρώτε μπέικον, παίρνετε Β6 και Β12 μαζί με σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και σελήνιο. Φυσικά, υπάρχουν πολλά άλλα φρέσκα, φυλλώδη πράσινα λαχανικά και άπαχο κρέας από τα οποία μπορείτε να πάρετε αυτές τις βιταμίνες.
Το λίπος μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία στο έντερο
Η κατανάλωση καλών λιπαρών, όπως λίπη από ψάρια ή αβοκάντο, βοηθά στην ισορροπία των λιπαρών οξέων του σώματός μας.
Όμως, μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών ή λιπαρών τροφών μπορεί να διαταράξουν τη φυσική ισορροπία της μικροχλωρίδας του εντέρου. Αυτό συμβαίνει επειδή τα επεξεργασμένα λίπη και έλαια δημιουργούν περισσότερα βακτήρια στο έντερο, τα οποία βλάπτουν τα βακτήρια που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του εντέρου.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.