Πολλοί είναι εκείνοι που με την έλευση του νέου χρόνου παίρνουν την απόφαση να κόψουν το κάπνισμα.
Ωστόσο, ορισμένες τροφές θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν και τον πιο αποφασισμένο καπνιστή.
Υπάρχουν λοιπόν τέσσερις τύποι τροφίμων και ένα πολύ δημοφιλές ρόφημα – που οι επίδοξοι πρώην καπνιστές θα πρέπει να διαγράψουν εντελώς καθώς παλεύουν με τη δημοφιλή πρωτοχρονιάτικη απόφαση.
Ο λόγος για τα πικάντικα φαγητά, τα σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, τα τηγανητά καθώς και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο που θα πρέπει να θεωρούνται απαγορευτικά.
«Είναι βασικό να έχετε επίγνωση της διατροφής σας, καθώς τα πικάντικα και τα ζαχαρούχα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν [πόθο] για νικοτίνη», δήλωσε ο εμπειρογνώμονας από το gosmokefree.co.uk.
«Επιπλέον, αν επιλέξετε υπερβολικά ζαχαρούχα τρόφιμα όταν κόβετε το κάπνισμα, κινδυνεύετε να δημιουργήσετε εθισμό στη ζάχαρη ως υποκατάστατο της νικοτίνης».
«Τα τηγανητά φαγητά πρέπει επίσης να αποφεύγονται, καθώς μπορούν να συμβάλουν στην περίσσεια λίπους στην κοιλιά και να προσθέσουν πίεση στο διάφραγμα.
Για όποιον βρίσκεται στη διαδικασία διακοπής του καπνίσματος, αυτή η αυξημένη πίεση μπορεί να επιδεινώσει τις αναπνευστικές δυσκολίες και να κάνει το ταξίδι πιο δύσκολο».
«Η υπερκατανάλωση αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση νερού στο σώμα, δημιουργώντας πρόσθετο βάρος. Αυτό μπορεί επίσης να περιορίσει την αναπνοή και να κάνει πιο δύσκολη την τήρηση των στόχων σας». Και έπειτα, υπάρχει και ο καφές.
«Ο καφές λειτουργεί ως έναυσμα για το κάπνισμα νικοτίνης, επειδή η καφεΐνη ενισχύει τις διεγερτικές επιδράσεις του τσιγάρου, δημιουργώντας μια έξαψη», προειδοποίησε ο ειδικός.
«Η σύζευξη καφέ και τσιγάρου γίνεται συχνά μια συνήθης και ενισχυτική ρουτίνα, ενισχύοντας τη συσχέτιση μεταξύ των δύο, καθιστώντας δύσκολη την προσπάθεια όσων προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα».
Η λαχτάρα για φαγητό είναι μόνο μία από τις γνωστές παρενέργειες που βιώνουν οι άνθρωποι που κόβουν το τσιγάρο – οι εναλλαγές της διάθεσης, η συμφόρηση και ο βήχας και η αϋπνία μπορεί επίσης να είναι προβλήματα.
«Για όσους δυσκολεύονται να διαχειριστούν τις παρενέργειες, κάντε ασκήσεις αναπνοής και διαλογισμό, κάντε περισσότερο γυμναστική, ώστε να έχετε μια υγιή διέξοδο», καταλήγει ο ειδικός.
Παρόλο που είναι γνωστές οι επιδράσεις του καπνίσματος στην υγεία, υπάρχουν περίπου 1,3 δισεκατομμύρια χρήστες καπνού παγκοσμίως, με κάποιες χώρες να εξακολουθούν να έχουν τη μεγαλύτερη κουλτούρα καπνίσματος.
Ειδικότερα, τον περασμένο Σεπτέμβριο η Compare the Market Australia ανέλυσε το κάπνισμα τα τελευταία χρόνια, τα έσοδα από τις πωλήσεις τσιγάρων καθώς και το ποσοστό καρκίνου του πνεύμονα ανά 100.000 άτομα σε διάφορες χώρες του κόσμου για να αποκαλύψει τις χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό καπνιστών στον κόσμο.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 8η θέση παγκοσμίως με 31.3% επιπολασμό καπνίσματος το 2023, ενώ στην πρώτη θέση είναι η Σερβία.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.