ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Διαλείπουσα χωλότητα: Προσοχή στο άγνωστο σύμπτωμα στα πόδια που πενταπλασιάζει τον κίνδυνο για έμφραγμα

Πώς εκδηλώνεται και ποιοι κινδυνεύουν

Διαλείπουσα χωλότητα: Προσοχή στο άγνωστο σύμπτωμα στα πόδια που πενταπλασιάζει τον κίνδυνο για έμφραγμα

Ο έντονος πόνος στο «καλάμι», τη γάμπα ή άλλο σημείο των ποδιών σας, ο οποίος υποχωρεί μετά από λίγα λεπτά ανάπαυσης αλλά σύντομα ξαναρχίζει, μπορεί να είναι ανησυχητικός.

Μπορεί να έχετε διαλείπουσα χωλότητα – ένα σύμπτωμα που μόνο αθώο δεν είναι.

Η διαλείπουσα χωλότητα οφείλεται στη μειωμένη ροή αίματος τις αρτηρίες των ποδιών. Όταν κάθονται οι πάσχοντες, η ποσότητα του αίματος που φθάνει στα πόδια τους είναι επαρκής και νιώθουν καλά. Μόλις όμως αρχίσουν να κινούνται, το αίμα δεν είναι πλέον επαρκές και αρχίζουν τα συμπτώματα.

Το πιο συχνό είναι ο πόνος, που μερικές φορές μοιάζει με κράμπα, εξηγεί ο καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Μερικοί ασθενείς όμως αναφέρουν πως έχουν αίσθημα βάρους στα πόδια τους. Άλλοι νιώθουν κάτι σαν σφίξιμο ή αδυναμία (τους «κόβονται» τα πόδια) και πρέπει να καθίσουν γρήγορα.

Τα συμπτώματα αυτά συχνά εκδηλώνονται και στα δύο, αν και ο πόνος μπορεί να είναι πιο έντονος στο ένα, αναφέρει το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS).

Η διαλείπουσα χωλότητα εκδηλώνεται συνήθως μόλις διανύουν οι πάσχοντες συγκεκριμένες αποστάσεις. Η απόσταση είναι διαφορετική για τον καθένα, αναλόγως με τη σοβαρότητά της. Αναπτύσσεται ταχύτερα, όμως, όταν κάποιος επιταχύνει το βήμα του ή βαδίζει σε ανηφόρα. Και αυτό διότι στις συγκεκριμένες συνθήκες αυξάνονται οι απαιτήσεις σε αίμα. Εάν δεν γίνει θεραπεία, ο πόνος εμφανίζεται σε ολοένα μικρότερες αποστάσεις.

Περιφερική αποφρακτική αρτηριοπάθεια

Πού οφείλεται, όμως, το σύμπτωμα αυτό; Η κύρια αιτία της είναι η αθηροσκλήρωση, δηλαδή η συσσώρευση λιπωδών ιζημάτων στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών των ποδιών. Η αθηροσκλήρωση στις αρτηρίες των ποδιών προκαλεί την επονομαζόμενη περιφερική αποφρακτική αρτηριοπάθεια (ή περιφερική αρτηριακή νόσο).

Η περιφερική αποφρακτική αρτηριοπάθεια είναι πιο συχνή με την ηλικία. Υπολογίζεται ότι ένας στους πέντε ενήλικες άνω των 60 ετών έχουν κάποιου βαθμού νόσο. Παγκοσμίως υπολογίζεται ότι προσβάλλει 236 εκατομμύρια ενήλικες.

Είναι επίσης πιο συχνή στους καπνιστές, στους παχύσαρκους και στους πάσχοντες από διαβήτη, τονίζει ο καθηγητής. «Οι ίδιοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό, αυξάνουν και τις πιθανότητες εκδήλωσης περιφερικής αρτηριοπάθειας», εξηγεί.

Η περιφερική αρτηριοπάθεια, όμως, δεν είναι μόνο ενοχλητική. Μελέτες έχουν δείξει πως οι πάσχοντες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν έμφραγμα του μυοκαρδίου. Μάλιστα ο κίνδυνος μπορεί να είναι τριπλάσιος έως πενταπλάσιος από εκείνον που διατρέχουν οι υγιείς συνομήλικοί τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επομένως, «αν νιώθετε έναν πόνο σαν σφίξιμο, σαν κράμπα στις κνήμες σας όταν περπατάτε, καλό είναι να συμβουλευθείτε έναν γιατρό», συνιστά ο καθηγητής. «Είναι πολύ πιθανό να αποτελεί ένδειξη περιφερικής αρτηριοπάθειας και χρειάζεται άμεση θεραπεία».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.