Η διαταραχή υπερφαγίας είναι μια σοβαρή διατροφική διαταραχή κατά την οποία το άτομο καταναλώνει συχνά ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες φαγητού και αισθάνεται ότι δεν μπορεί να σταματήσει να τρώει.
Σχεδόν όλοι καταναλώνουμε υπερβολικές ποσότητες φαγητού κατά περιστάσεις.
Αλλά για μερικούς, η υπερκατανάλωση τροφής γίνεται κατάσταση εκτός ελέγχου και συχνό φαινόμενο που φτάνει πλέον στον ορισμό της διαταραχής υπερφαγίας.
Διαταραχή υπερφαγίας: Συμπτώματα
Τα περισσότερα άτομα με διαταραχή υπερφαγίας είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, αλλά μπορεί να έχουν και φυσιολογικό βάρος.
Τα συμπεριφορικά και συναισθηματικά σημάδια της διαταραχής είναι:
Σε αντίθεση με ένα άτομο με βουλιμία, μετά από ένα επεισόδιο υπερφαγίας, το άτομο δεν επιχειρεί να “αντισταθμίσει” τις επιπλέον θερμίδες με αυτόκλητο εμετό, χρήση καθαρτικών ή υπερβολική άσκηση.
Μπορεί να προσπαθεί να κάνει δίαιτα ή να τρώει κανονικά γεύματα. Αλλά ο περιορισμός της διατροφής πολλές φορές απλώς να οδηγήσει σε περισσότερη υπερφαγία.
Η σοβαρότητα της διαταραχής καθορίζεται από το πόσο συχνά συμβαίνουν επεισόδια υπερφαγίας κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας.
Διαταραχή υπερφαγίας: Πότε πρέπει να δείτε γιατρό
Εάν έχετε οποιαδήποτε συμπτώματα διαταραχής υπερφαγίας, αναζητήστε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό.
Τα προβλήματα υπερφαγίας μπορεί να ποικίλλουν στην πορεία τους από βραχύβια έως επαναλαμβανόμενα ή μπορεί να επιμείνουν για χρόνια εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία.
Μιλήστε με τον γιατρό σας ή με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας σχετικά με τα συμπτώματα και τα συναισθήματά σας γύρω από την υπερφαγία.
Εάν διστάζετε να αναζητήσετε θεραπεία, μιλήστε με κάποιον που εμπιστεύεστε γι’ αυτό που περνάτε. Ένας φίλος, ή αγαπημένος συγγενής μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε τα πρώτα βήματα για την επιτυχή θεραπεία.
Διαταραχή υπερφαγίας: Πώς να βοηθήσετε ένα άτομο με συμπτώματα
Ένα άτομο με διαταραχή υπερφαγίας μπορεί να γίνει… εξπέρ στην απόκρυψη των συμπεριφορικών σημαδιών, καθιστώντας δύσκολο για τους άλλους να εντοπίσουν το πρόβλημα. Εάν έχετε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο που πιστεύετε ότι μπορεί να έχει συμπτώματα, κάντε μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση σχετικά με τις ανησυχίες σας.
Παρέχετε ενθάρρυνση και υποστήριξη. Προσφέρετε να το βοηθήσετε να βρει έναν εξειδικευμένο γιατρό ή επαγγελματία ψυχικής υγείας και να κλείσετε ένα ραντεβού. Είναι καλό και να προσφερθείτε να πάτε μαζί του και να είστε δίπλα του.
Διαταραχή υπερφαγίας: Παράγοντες κινδύνου
Η διαταραχή της υπερφαγίας είναι πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Αν και άτομα οποιασδήποτε ηλικίας μπορεί να έχουν διαταραχή υπερφαγίας, συχνά ξεκινά στα τέλη της εφηβείας ή μέχρι τα 24 περίπου χρόνια.
Παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαταραχής υπερφαγίας:
Διαταραχή υπερφαγίας: Πιθανές επιπλοκές
Μπορεί να αναπτύξετε ψυχολογικά και σωματικά προβλήματα που σχετίζονται με την υπερφαγία.
Οι επιπλοκές που μπορεί να προκληθούν από τη διαταραχή υπερφαγίας περιλαμβάνουν:
Ιατρικές καταστάσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως:
Ψυχιατρικές διαταραχές που συχνά συνδέονται με τη διαταραχή υπερφαγίας:
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.