Οι σπόροι κολοκύθας, ευρύτερα γνωστοί ως πασατέμπος, είναι ένα φθηνό πλην πολύ υγιεινό σνακ με πολλαπλά οφέλη για την υγεία.
Τα 30 γραμμάρια σπόρων κολοκύθας δίνουν περίπου 150 θερμίδες, 15 γραμμάρια καλών λιπαρών, ελάχιστους υδατάνθρακες και 8-10 γραμμάρια πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης.
Είναι επίσης πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν την υγεία.
Πλούσιοι σε μαγνήσιο και άλλα μέταλλα: Αποτελούν καλή πηγή μαγνησίου, μαγγανίου, σιδήρου, ψευδαργύρου και χαλκού. Το μαγνήσιο βελτιώνει τη διάθεση και τον ύπνο, ενώ το μαγγάνιο βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου, συμβάλλοντας στην υγεία της επιδερμίδας και των οστών.
Ο σίδηρος και ο χαλκός αυξάνουν τα επίπεδα ενέργειας, ενώ ο ψευδάργυρος στηρίζει το ανοσοποιητικό, την υγεία του δέρματος και την όραση. Αρκεί μια μερίδα σπόρων κολοκύθας για να καλύψετε το 14 έως 42% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού στα παραπάνω στοιχεία.
Αντιοξειδωτικά: Είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά, όπως καροτενοειδή και βιταμίνη E, που μειώνουν τη φλεγμονή και προλαμβάνουν την πρόωρη γήρανση και τις χρόνιες παθήσεις.
Καλά λιπαρά: Αποτελούν μία από τις καλύτερες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (άλφα-λινολενικό οξύ ή ALA), τα οποία προστατεύουν από καρδιοπάθειες, μειώνουν τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.
Συμβάλλουν στον έλεγχο του σακχάρου: Έρευνες έχουν δείξει ότι οι σπόροι κολοκύθας βοηθούν στην προστασία από τον διαβήτη τύπου 2 ή μειώνουν τις επιπλοκές του μέσω της βελτίωσης της ρύθμισης της ινσουλίνης και της προστασίας των οργάνων από τις επιπτώσεις της πάθησης.
Ενισχύουν το ανοσοποιητικό: Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε ψευδάργυρο και σίδηρο, στοιχεία απαραίτητα για το ανοσοποιητικό, οι σπόροι κολοκύθας έχουν αντιμυκητιασικές και αντι-ιικές ιδιότητες. Μπορούν να καταναλώνονται άφοβα και από ανθρώπους με αλλεργίες και δυσανεξίες.
Βελτιώνουν την ποιότητα του σπέρματος: Έρευνες δείχνουν ότι τόσο οι σπόροι κολοκύθας όσο και το έλαιό τους προστατεύουν τον προστάτη. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε ψευδάργυρο ενισχύει τη γονιμότητα των ανδρών, καθώς τα χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου έχουν συνδεθεί με κακή ποιότητα σπέρματος.