Φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης και φυσικά άφθονο νερό πρωταγωνιστούν σε ένα μενού ειδικά σχεδιασμένο για την καταπολέμηση της όψης φλοιού πορτοκαλιού. Υιοθετήστε το και θα δείτε αισθητή διαφορά.
Ορμονικοί παράγοντες, παχυσαρκία, κακή διατροφή και έλλειψη γυμναστικής είναι οι κυριότεροι λόγοι που σχετίζονται με την εμφάνιση κυτταρίτιδας μικρού ή μεγάλου βαθμού σε όλες τις γυναίκες.
Σε κάποιες το πρόβλημα γίνεται ορατό μόνο όταν ασκήσουν πίεση σε συγκεκριμένα σημεία των ποδιών κι ενώ βρίσκονται σε όρθια στάση. Σε άλλες πάλι είναι έντονο εξαιτίας της κατακράτησης και συνοδεύεται από το σχηματισμό κοιλοτήτων στο δέρμα.
Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να βελτιώσετε σημαντικά την όψη φλοιού πορτοκαλιού ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής και βάζοντας την άσκηση στην καθημερινότητά σας.
Η διατροφολόγος Πέγκυ Κόλλια προτείνει ένα εβδομαδιαίο μενού που περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, άφθονα υγρά και άπαχες πρωτεΐνες (π.χ. κοτόπουλο, γαλοπούλα). Γενικές οδηγίες που δίνει η κ. Κόλλια για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα: -Είναι απαραίτητη η κατανάλωση άφθονων υγρών.
Η συνιστώμενη ποσότητα είναι 2-4 λίτρα καθημερινά (όχι αποκλειστικά νερό), η οποία αυξάνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ή μετά από έντονη φυσική δραστηριότητα. -Δεν θα πρέπει να παραλείπετε την καθημερινή άσκηση, από το απλό περπάτημα ως την προπόνηση στο γυμναστήριο. -Περιορίστε τις τροφές που προκαλούν κατακράτηση, όπως το αλάτι, τα παστά, οι κονσέρβες, τα πατατάκια, τα αλμυρά τυριά, το πρόχειρο φαγητό, διότι περιέχουν νάτριο.
Προσοχή χρειάζεται επίσης στην προσθήκη επιτραπέζιου αλατιού στο μαγείρεμα. -Το συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής μπορούν να το ακολουθήσουν άτομα με φυσιολογικό βάρος και χωρίς προβλήματα υγείας. -Σε περίπτωση που σας ενδιαφέρει να πάρετε ή να χάσετε κιλά, ή αν αντιμετωπίζετε κάποιο θέμα με την υγεία σας, είναι προτιμότερο να συμβουλευτείτε το διαιτολόγο σας.
Δευτέρα
Πρωινό: 1 ποτήρι γάλα 1,5% με 1 χούφτα δημητριακά ολικής άλεσης Σνακ: 1 μπολάκι φρουτοσαλάτα Μεσημεριανό: 1 μερίδα στήθος κοτόπουλου χωρίς την πέτσα, 1 μπολ ανάμεικτη σαλάτα με 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1-2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης Σνακ: 5 δαμάσκηνα ξερά με 10 αμύγδαλα Βραδινό: Σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης, 1 φέτα τυρί με χαμηλά λιπαρά, 1 φέτα γαλοπούλα, ντομάτα, μαρούλι, 1 μπολ ανάμεικτη σαλάτα με 1 κ.σ. ελαιόλαδο
Τρίτη
Πρωινό: 1 ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι, 1-2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης με μαρμελάδα ή μέλιΣνακ: 1 ποτήρι φυσικό χυμό φρούτων Μεσημεριανό: 1 κονσέρβα τόνο σε νερό, 1 μπολ ανάμεικτη σαλάτα με πράσινα φυλλώδη λαχανικά και καλαμπόκι, λεμόνι ή ξίδι και 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1-2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης Σνακ: 1 κεσεδάκι γιαούρτι 2% με 1 χούφτα φρέσκες φράουλες Βραδινό: Χωριάτικη σαλάτα με ντομάτα, κρεμμύδι, πιπεριά, αγγούρι, 2 κομμάτια ανθότυρο ή άλλο τυρί με χαμηλά λιπαρά, 1-2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης
Τετάρτη
Πρωινό:Τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, 1 φέτα τυρί με χαμηλά λιπαρά, 1 φέτα γαλοπούλα Σνακ: 1 μπολάκι φρουτοσαλάτα Μεσημεριανό: Σαλάτα ανάμεικτη με μαυρομάτικα φασόλια και ρεβίθια (βραστά), καλαμπόκι, χρωματιστές πιπεριές, κρεμμύδι ξερό, 2 μικρά κομμάτια ανθότυρο, λεμόνι και 1 κ.σ. ελαιόλαδο Σνακ: 1-2 φέτες καρπούζι Βραδινό: Ομελέτα με χρωματιστές πιπεριές, ντομάτα, κρεμμύδι ξερό, μανιτάρια & άλλα λαχανικά της επιλογής σας, 1 μπολ ανάμεικτη σαλάτα με 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1-2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης
Πέμπτη
Πρωινό: Τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, 1 φέτα τυρί με χαμηλά λιπαρά, 1 φέτα γαλοπούλα Σνακ: 1 ποτήρι φυσικό χυμό φρούτων Μεσημεριανό: 1 μοσχαρίσια μπριζόλα από άπαχο κρέας, πατατοσαλάτα με 1 μικρή πατάτα βραστή, κολοκυθάκια βραστά, ντομάτα, κρεμμύδι ξερό, λίγο μαϊντανό, λεμόνι και 1 κ.σ. ελαιόλαδο Σνακ: 1-2 φέτες πεπόνι Βραδινό: 1 μεσαία αραβική πίτα, 1 φέτα τυρί, 1 φέτα γαλοπούλα, μαρούλι, μουστάρδα, 1 μπολ σαλάτα με λαχανικά της επιλογής σας, 1 κ.σ. ελαιόλαδο
Παρασκευή
Πρωινό: 1 κεσεδάκι γιαούρτι 2% με 1 χούφτα φράουλες Σνακ: 1 μπολάκι φρουτοσαλάτα Μεσημεριανό: 1 μερίδα μπριάμ με 1 μικρή πατάτα και ποικιλία λαχανικών (μαγειρεμένο με λίγο ελαιόλαδο), 2 κομμάτια τυρί με χαμηλά λιπαρά, 1 μπολ ανάμεικτη σαλάτα με 1 κ.σ. ελαιόλαδο Σνακ: 1-2 φέτες πεπόνιΒραδινό: Σαλάτα με 2 φέτες καπνιστό σολομό με λεμόνι και 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 2-4 παξιμαδάκια ολικής άλεσης
Σάββατο
Πρωινό: 1 ποτήρι γάλα 1,5% με 1 χούφτα δημητριακά ολικής άλεσηςΣνακ: 10 φρέσκα κεράσια και 10 αμύγδαλα Μεσημεριανό: Σαρδέλες ψητές στο φούρνο με 1 μπολ χόρτα βραστά ή σαλάτα από ωμά λαχανικά με λεμόνι ή ξίδι και 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1-2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης Σνακ: 1 κεσεδάκι γιαούρτι 2% με 1 χούφτα φρέσκες φράουλεςΒραδινό: 1 παξιμάδι κρίθινο, ντομάτα τριμμένη, 2 κομμάτια τυρί με χαμηλά λιπαρά, 1 κ.σ. ελαιόλαδο
Κυριακή
Πρωινό: 1 ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι, 1-2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης με μαρμελάδα ή μέλι Σνακ: 10 φρέσκα κεράσια και 10 αμύγδαλα Μεσημεριανό: 1 πιάτο φρέσκα φασολάκια μαγειρεμένα με λίγο ελαιόλαδο, 2 κομμάτια ανθότυρο, 1 μικρή πατάταΣνακ: 1 μπολάκι φρουτοσαλάτα Βραδινό: Σαλάτα με 2 φέτες καπνιστό σολομό με λεμόνι και 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 2-4 παξιμαδάκια ολικής άλεσης