Οι περισσότεροι από εμάς αγαπούν την πίτσα. Είναι το απόλυτο comfort food και πραγματικά ένα customised γεύμα με γέμιση από πεπερόνι ως ανανά. Αλλά τι πραγματικά συμβαίνει όταν τρώτε πίτσα;
Όταν τρώτε οτιδήποτε, το σώμα σας το μεταβολίζει για να το αφομοιώσει, κάτι που καίει ενέργεια. Όταν τρώμε μια τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, το σώμα σας δουλεύει πιο σκληρά, γι ‘αυτό και η κατανάλωση πρωτεϊνών είναι πάντα μια καλή ιδέα.
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, η κατανάλωση πολλών κορεσμένων λιπών προκαλεί το σώμα να επιβραδύνεται και να μην εργάζεται τόσο σκληρά για να μεταβολίσει τα τρόφιμα που καταναλώνετε.
Μπορεί να λαχταράτε περισσότερο φαγητό με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και νάτριο. Σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ, μια μελέτη για εφήβους και νεαρούς ενήλικες που κατανάλωναν πίτσα συχνά αποκάλυψε ότι σε ημέρες που έτρωγαν πίτσα, στην πραγματικότητα έτρωγαν περισσότερο φαγητό που ήταν βαρύ σε κορεσμένα λίπη και νάτριο όλη την υπόλοιπη μέρα.
Εάν τρώτε πίτσα με πολλά αλλαντικά όπως πεπερόνι, ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Σύμφωνα με το Pub Med, αυτού του είδους τα αλλαντικά, το πεπερόνι, το λουκάνικο και άλλα έχουν συνδεθεί με την παχυσαρκία, ορισμένους καρκίνους και καρδιακές παθήσεις. Η κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων αυτών των επεξεργασμένων κρεάτων, ειδικά εάν δεν γνωρίζετε την πηγή του κρέατος, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία της καρδιάς σας, και δεν χρειάζεται να μιλήσουμε για τον συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπών στο ψωμί, το βούτυρο και το τυρί που θα φάτε σε ένα κομμάτι πίτσας!
Το σώμα σας θα επεξεργαστεί τους υδατάνθρακες ως απλά σάκχαρα. Με την κατανάλωση πίτσας, δεν είναι απαραίτητα το ποσό των θερμίδων που καταναλώνετε: Είναι ο τύπος των θερμίδων.
Η πίτσα αποτελείται κυρίως από επεξεργασμένα συστατικά. Έτσι, όταν τρώμε πίτσα, τα απλά σάκχαρα (ή γλυκόζη) απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος μας εντός 5-10 λεπτών. Όταν τρώτε πίτσα – η οποία είναι γεμάτη από επεξεργασμένα σάκχαρα στο ψωμί – το σώμα σας αντλεί την ινσουλίνη γρήγορα για να βοηθήσει στην πέψη του φαγητού γρήγορα. Αυτή η ποσότητα ινσουλίνης μπορεί να παραμείνει αυξημένη για ώρες.
Σύμφωνα με μια μελέτη στο American Journal of Lifestyle Medicine, εάν κάποιος τρώει επεξεργασμένα λίπη και σάκχαρα πολύ συχνά, η απόκριση ινσουλίνης στο σώμα του θα παράγει τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης (AGEs) στον ιστό του. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί τελικά να προκαλέσει προβλήματα στη ρύθμιση του αίματος.