Ο χειμώνας είναι προ των πυλών, κάτι που συχνά προκαλεί ανησυχία για το πώς να υποστηρίξετε καλύτερα το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να αποφύγετε να κολλήσετε ιούς.
Αν και η ισορροπημένη διατροφή, ο επαρκής ύπνος και η καθημερινή δραστηριότητα είναι σημαντικά συστατικά για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να συμβάλουν πολύ στην ενίσχυσή του.
Υπάρχει μια σειρά από βιταμίνες, μέταλλα και άλλες ενώσεις, που το πετυχαίνουν αυτό. Αλλά υπάρχει ένα συμπλήρωμα διατροφής που ξεχωρίζει όσον αφορά την βελτίωση του ανοσοποιητικού σας.
Με βάση την τρέχουσα έρευνα, ο ψευδάργυρος φαίνεται να έχει πολλά πειστικά δεδομένα σε αυτόν τον τομέα.
Τι ρόλο παίζει ο ψευδάργυρος στο ανοσοποιητικό σύστημα
Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που πολλοί λαμβάνουν μέσω της διατροφής τους από τροφές, όπως:
- στρείδια
- κόκκινο κρέας
- θαλασσινά
- όσπρια
- ενισχυμένα δημητριακά
Όσοι τρώνε αυτά τα ζωικά τρόφιμα σε τακτική βάση, πιθανότατα καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες ψευδαργύρου. Ωστόσο, όσοι ακολουθούν φυτικές διατροφές είναι πιο πιθανό να έχουν έλλειψη σε αυτό το θρεπτικό συστατικό.
Ο ψευδάργυρος βοηθά στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος καταπολεμώντας βακτήρια και ιούς. Όσοι έχουν χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου πιστεύεται ότι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο πνευμονίας και άλλων λοιμώξεων.
Επιπλέον, όταν λαμβάνεται με τη μορφή παστίλιας ή σιροπιού, ο ψευδάργυρος έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη διάρκεια του κοινού κρυολογήματος και βοηθά στην επιτάχυνση της ανάρρωσης, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) των ΗΠΑ.
Πόσο ψευδάργυρο πρέπει να λαμβάνετε για να υποστηρίξετε την ανοσία;
Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για τον προσδιορισμό της ιδανικής ποσότητας συμπληρωμάτων ψευδαργύρου που απαιτείται για τη μείωση των συμπτωμάτων ασθένειας, όπως το κοινό κρυολόγημα.
Εντούτοις η τρέχουσα συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για τους ενήλικες είναι:
- 8 χιλιοστόγραμμα για τις γυναίκες
- 11 χιλιοστόγραμμα για τους άνδρες
Ο ψευδάργυρος περιλαμβάνεται συχνά σε πολυβιταμίνες και λόγω των αντιμικροβιακών ιδιοτήτων του. Θα δείτε συχνά τον ψευδάργυρο σε πολλές άλλες μορφές, όπως παστίλιες, υγρά, ρινικά σπρέι και τζελ.
Χρειάζεται να πάρετε συμπλήρωμα ψευδαργύρου;
Για όσους τρώνε ζωικές πηγές ψευδαργύρου σε καθημερινή βάση, το συμπλήρωμα ψευδάργυρου μέσω πολυβιταμινών πιθανότατα θα παρέχει επαρκείς ποσότητες αυτού του θρεπτικού συστατικού.
Ωστόσο, όσοι βασίζονται σε φυτικές πηγές ψευδαργύρου μπορεί να επωφεληθούν από ένα ξεχωριστό συμπλήρωμα ψευδαργύρου, για να επιτύχουν τα κατάλληλα επίπεδα του μετάλλου στο αίμα.
Επιπλέον, η χρήση συμπληρωμάτων ψευδαργύρου -όχι σε μορφή χαπιού- όταν αρχίσετε να αισθάνεστε συμπτώματα κρυολογήματος μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την μείωση των συμπτωμάτων και την συντόμευση της διάρκειας της νόσου.
Συμπερασματικά
Ο ψευδάργυρος μπορεί εύκολα να βρεθεί σε πηγές τροφίμων, αλλά οι συμπυκνωμένες ποσότητες σε μορφές εκτός χαπιών φαίνεται να παρέχουν σημαντικά οφέλη στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Για να υποστηρίξετε καλύτερα το ανοσοποιητικό σας σύστημα, εξασφαλίστε μια υγιεινή διατροφή και τρόπο ζωής και χρησιμοποιήστε συμπληρώματα, όπως ο ψευδάργυρος, για μια πρόσθετη ώθηση στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού σας.
Σε κάθε περίπτωση όμως, ΠΑΝΤΑ να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας προτού πάρετε κάποιο συμπλήρωμα.