Μια νέα μελέτη, αποκαλύπτει πως ένα συστατικό για λίγους και… ανθεκτικούς μπορεί να ωφελήσει σημαντικά την υγεία.
Το συστατικό είναι οι καυτερές πιπεριές οι οποίες ως φαίνεται μας προστατεύουν από καρδιοπάθεια, καρκίνο και άλλα δεινά.
Μάλιστα όσοι τις καταναλώνουν συστηματικά, διατρέχουν και μειωμένο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από αυτά τα νοσήματα, σύμφωνα με τη νέα μελέτη.
Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από την Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία για την υγεία και τη διατροφή περισσότερων από 570.000 ανθρώπων. Οι εθελοντές αυτοί είχαν συμμετάσχει σε τέσσερις μεγάλες μελέτες σε ΗΠΑ, Ιταλία, Κίνα και Ιράν. Οι ερευνητές συνέκριναν την έκβαση όσων εξ αυτών έτρωγαν καυτερές πιπεριές ή/και τσίλι με εκείνους που δεν έτρωγαν.
Όπως έδειξαν τα στοιχεία τους, οι εθελοντές που συνήθιζαν να τρώνε καυτερές πιπεριές ή/και τσίλι είχαν:
Παρότι οι διατροφικές συνήθειες και η κουλτούρα μεταξύ των τεσσάρων λαών είναι διαφορετικές, και στους τέσσερις παρατηρήθηκαν τα προαναφερθέντα οφέλη.
«Τα ευρήματα αυτά αποδεικνύουν τη σημασία που έχει η διατροφή για την υγεία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Bo Xu, καρδιολόγος στον Τομέα Καρδιαγγειακής Απεικόνισης της Κλινικής.
Ο ρόλος της καψαϊκίνης
Όπως εξήγησε, η προστατευτική δράση που ασκούν οι καυτερές πιπεριές και το τσίλι πιθανώς απορρέει από την καψαϊκίνη που περιέχουν. Η καψαϊκίνη είναι ένα συστατικό που τους προσδίδει την πικάντικη, καυτερή γεύση τους.
«Η καψαϊκίνη πιστεύεται ότι διαθέτει αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες. Ενδέχεται επίσης να καταπολεμά την παχυσαρκία», είπε ο Dr. Hu. «Οι ιδιότητες αυτές εξηγούν την προστατευτική δράση της έναντι της καρδιοπάθειας και του καρκίνου. Ωστόσο πρέπει να επιβεβαιωθούν σε περαιτέρω μελέτες, για να θεωρηθούν οριστικές».
Στο μεσοδιάστημα, ο Dr. Hu συνιστά στους ασθενείς του να ακολουθούν μια μεσογειακή διατροφή. Και αν τους αρέσουν τα καυτερά φαγητά, να προσθέτουν και λίγες καυτερές πιπεριές. «Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και σε ορισμένα είδη ξηρών καρπών, ψαριών και πρωτεϊνών είναι η καλύτερη για την υγεία», τονίζει.
Άλλα οφέλη
Επιπλέον, οι καυτερές πιπεριές περιέχουν κάλιο, φυτικές (διαιτητικές) ίνες και βιταμίνες Α, Β6 και Ε. Όλ’ αυτά τα συστατικά ωφελούν την αρτηριακή πίεση. Όταν, εξ άλλου, το φαγητό είναι καυτερό, κατά κανόνα χρειάζεται λιγότερο αλάτι, γεγονός που ωφελεί ακόμα περισσότερο την αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με τους ερευνητές
Προσέξτε, όμως, να μην το παρακάνετε με τις καυτερές πιπεριές. Η Dr. Penny Kris-Etherton, καθηγήτρια Διατροφής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια εφιστά την προσοχή, διότι η υπερκατανάλωσή τους μπορεί να έχει παρενέργειες. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται:
Για παν ενδεχόμενο, η Dr. Kris-Etherton συνιστά να προτιμάτε την προσθήκη του τσίλι ως μπαχαρικού στη διατροφή σας.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.