
Το συσσωρευμένο λίπος στην κοιλιά μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού καθιστικής ζωής και ανθυγιεινής διατροφής.
Για τους περισσότερους το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς αποτελεί μία δύσκολη πρόκληση, ωστόσο υπάρχουν κάποια τρόφιμα που είναι αρκετά βοηθητικά.
Σημειώνεται πως το κοιλιακό λίπος είναι το λίπος που εναποτίθεται στην περιοχή του κορμού και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της κοιλιάς και ταξινομείται σε 3 υποκατηγορίες.
- Υποδόριο λίπος: Το λίπος που βρίσκεται κάτω από το δέρμα και μπορούμε να το πιάσουμε.
- Σπλαχνικό λίπος: Το λίπος που βρίσκεται ανάμεσα στα ζωτικά όργανα.
- Λίπος σε συγκεκριμένα όργανα: Το οποίο αποθηκεύεται σε κύτταρα οργάνων όπως το συκώτι και το πάγκρεας παρεμποδίζοντας τη λειτουργία των οργάνων.
Το κοιλιακό λίπος χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνο καθώς συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης αρκετών παθήσεων όπως: αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων, μειωμένη «καλή» HDL χοληστερόλη, αυξημένη αρτηριακή πίεση, αυξημένα επίπεδα σακχάρου, εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη και υπέρταση.
Η διαιτολόγος Caroline Thomason μοιράζεται τις καλύτερες τροφές που θα σας βοηθήσουν να χάσετε το λίπος στην κοιλιά.
- τόνος
- στήθος κοτόπουλο
- κράκερ ολικής άλεσης
- μύρτιλα
- βατόμουρα
- φράουλες
Η διαιτολόγος τόνισε ακόμη πως «ένα γεύμα με πρωτεΐνη και υδατάνθρακες υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες θα σας κάνει να νιώθετε αρκετά χορτασμένοι. Μια χούφτα μούρα μπορεί επίσης να είναι ένα υπέροχο σνακ».
Η καθημερινή κατανάλωση μύρτιλων έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την αθλητική απόδοση και καίει περισσότερο σωματικό λίπος κατά την άσκηση. «Οι φράουλες και τα βατόμουρα, είναι αληθινές «υπερτροφές», εξαιρετικά πλούσια σε διαιτητικές ίνες, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και άλλες ευεργετικές φυτικές ενώσεις με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες».
«Οι φυτικές ή διαιτητικές ίνες, ένα βασικό συστατικό που βρίσκεται σε αφθονία στα μούρα, μπορεί να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην ενίσχυση της απώλειας βάρους και στη βελτίωση της τήρησης της διατροφής μεταξύ των ενηλίκων που μάχονται με το υπερβολικό βάρος ή την παχυσαρκία σε δίαιτες περιορισμένων θερμίδων».
Η παχυσαρκία βρίσκεται σε άνοδο παγκοσμίως, με τον ΠΟΥ να αναφέρει ότι το ποσοστό των παχύσαρκων ενηλίκων υπερδιπλασιάστηκε, από 7% σε 16%, από το 1990 έως το 2022.
Αξίζει να σημειωθεί, πως οι ειδικοί συνιστούν να υιοθετήσετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες αντί να προσπαθείτε να ελέγξετε το φαγητό.