Γνωρίζει κανείς από εσάς, από τι ακριβώς φτιάχνεται η ζελατίνη; Η ζελατίνη είναι κατασκευασμένη από αμινοξέα και ειδικότερα γλυκίνη και προλίνη, τα οποία είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία πολλών οργάνων του σώματος.
Είναι απαραίτητα για τη διατήρηση του δέρματος, των νυχιών και των μαλλιών υγιή και για τη βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τη ρύθμιση του βάρους.
Αλλά το πρόβλημα με αυτά τα αμινοξέα είναι ότι συνήθως βρίσκονται στα οστά, τους ιστούς και τα όργανα ζώων, τα οποία έχουμε σταματήσει να καταναλώνουμε πολύ καιρό πριν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ζελατίνη είναι τόσο ευεργετική για την υγεία: επειδή αντικαθιστά τα τρόφιμα πλούσια σε αυτά τα αμινοξέα, κρατώντας το σώμα μας σε άριστη κατάσταση.
Το 1/3 της ζελατίνης αποτελείται από γλυκίνη, η οποία έχει αντιφλεγμονώδεις και θεραπευτικές ιδιότητες. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο εύκολα και καλύτερα.
Ποιος είναι λοιπόν ο λόγος που το ζελέ κάνει «θραύση» στο νοσοκομειακό μενού; Ο λόγος είναι επειδή αποτελείται ως επί το πλείστον από υγρό, το οποίο είναι εύκολο για το σώμα μας να αφομοιώσει και δεν είναι βαρύ για το στομάχι. Επίσης, έχει άφθονη ποσότητα θερμίδων για να μας κρατήσει «γεμάτους», χωρίς να προκαλεί προβλήματα στο στομάχι.
Το συνηθισμένο ζελέ (π.χ. Γιώτης), το οποίο είναι κυρίως ζελατίνη με χρωστική τροφίμων, μπορεί επίσης να βελτιώσει την ακεραιότητα του εντέρου και του πεπτικού συστήματος, ενισχύοντας την έκκριση γαστρικού οξέος και την αποκατάσταση του βλεννογόνου του στομάχου. Η ζελατίνη απορροφά επίσης το νερό και βοηθά στη διατήρηση υγρών στον πεπτικό σωλήνα, την προώθηση της καλής εντερικής διέλευσης και τις υγιείς κινήσεις του εντέρου.
Δεν είχαμε ιδέα γιατί σερβίρουν ζελέ στα νοσοκομεία;
Υλικά για σπιτική Συνταγή:
Κατ” αρχάς, ετοιμάστε το πράσινο τσάι και προσθέστε λίγο μέλι ή στέβια για γεύση. Στη συνέχεια, προσθέστε τη ζελατίνη και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί. Βγάλτε το από τη φωτιά και αφήστε το στην άκρη μέχρι να κρυώσει. Μόλις έχει κρυώσει, προσθέστε το πορτοκαλί και το χυμό σταφυλιών και ανακατέψτε καλά και πάλι. Μεταφέρετε το ζελέ σε ένα δοχείο και βάλτε στο ψυγείο για περίπου 3 ώρες.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.