ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Να πούμε «Ευτυχές το Νέο Έτος» τώρα που πέρασαν τα Χριστούγεννα; Εμείς θα το πούμε, αλλά θα είναι «Ευτυχές» για το 90% των πολιτών;
prodeals

«Βάλε μία πίτα γύρο από όλα» – Πόσες θερμίδες άραγε κρύβει;

«Βάλε μία πίτα γύρο από όλα» – Πόσες θερμίδες άραγε κρύβει;

Μια πίτα γύρο απ’ όλα (σουβλάκι όπως λένε στην Αθήνα) αποτελείται από την πίτα, το κρέας (χοιρινό ή κοτόπουλο σε γύρο ή καλαμάκι), τζατζίκι (ή σως), τηγανητές πατάτες, ντομάτα και κρεμμύδι.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τα υλικά που περιέχονται στην πίτα και τις θερμίδες τους.

ΠΙΤΑ

  • Πίτα αλάδωτη θερμίδες: 170
  • Πίτα με λάδι θερμίδες: 260

ΚΡΕΑΣ

  • Σουβλάκι χοιρινό (καλαμάκι) θερμίδες: 180
  • Γύρος χοιρινός θερμίδες: 270
  • Σουβλάκι κοτόπουλο (καλαμάκι) θερμίδες: 130
  • Γύρος κοτόπουλο θερμίδες: 220

ΠΑΤΑΤΕΣ

  • Πατάτες τηγανιτές θερμίδες: 100

ΤΖΑΤΖΙΚΙ

  • θερμίδες: 30

ΣΩΣ

  • θερμίδες: 180

ΝΤΟΜΑΤΑ, ΚΡΕΜΜΥΔΙ ή ΜΑΡΟΥΛΙ

  • θερμίδες: 10

Παρά τις φήμες που κυκλοφορούν μια μερίδα πατάτες (150 γραμμάρια) έχει περίπου 500-600 θερμίδες (λιγότερες αν τηγανιστούν με ελαιόλαδο).

Ας κάνουμε λοιπόν τους υπολογισμούς:

Η χειρότερη επιλογή είναι πίτα (λαδωμένη) με γύρο χοιρινό και σως. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε 260+270+100+180+10=730. Μια τέτοια πίτα γύρο έχει 820 θερμίδες.

Η καλύτερη επιλογή είναι αλάδωτη πίτα με σουβλάκι κοτόπουλο και τζατζίκι που μας δίνει 170+130+100+30+10 = 440 θερμίδες

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Στην πραγματικότητα τα παραπάνω είναι θεωρητικοί υπολογισμοί καθώς λίγοι είναι αυτοί που επιλέγουν τέτοιους συνδυασμούς. Οι κλασικοί συνδυασμοί είναι χοιρινό με τζατζίκι και κοτόπουλο με σως.

Άρα έχουμε και λέμε:

ΠΙΤΑ ΜΕ ΧΟΙΡΙΝΟ:

  • ΣΟΥΒΛΑΚΙ (ΚΑΛΑΜΑΚΙ): 580 θερμίδες (490 θερμίδες με αλάδωτη πίτα)
  • ΓΥΡΟ: 670 θερμίδες (580 θερμίδες με αλάδωτη πίτα)

ΠΙΤΑ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ:

  • ΣΟΥΒΛΑΚΙ (ΚΑΛΑΜΑΚΙ): 680 θερμίδες (590 θερμίδες με αλάδωτη πίτα)
  • ΓΥΡΟ: 770 θερμίδες (680 θερμίδες με αλάδωτη πίτα)
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η ποιότητα των υλικών μπορεί να μειώσει (λίγο) ή να αυξήσει (αρκετά) τις θερμίδες που έχει μια πίτα γύρο. Σημαντικοί παράγοντες είναι το λάδι τηγανίσματος και το κρέας στο γύρο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.