Η κετογονική δίαιτα θεωρείται μια από τις πιο δημοφιλείς και ταυτόχρονα αμφιλεγόμενες δίαιτες των τελευταίων ετών, με πολλούς celebrities να την εξυμνύουν για τα εντυπωσιακά αποτελέσματά της και πολλού διαιτολόγους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Ποιες είναι οι βασικές αρχές της όμως;
Πρόκειται για μια δίαιτα πολύ χαμηλών υδατανθράκων, η οποία όμως είναι πλούσια σε καλά λιπαρά και μέτρια σε πρωτεΐνη. Σχεδιάστηκε τη δεκαετία του 1920 για ασθενείς με επιληψία και πήρε αρκετά χρόνια μέχρι να αρχίσει να χρησιμοποιείται από όσους στόχευαν στο αδυνάτισμα. Βασίζεται στη διαδικασία της κέτωσης απ’ όπου και παίρνει το όνομα της. Όταν το σώμα έχει εξαντλήσει το γλυκογόνο στο συκώτι, παράγει κετόνες και χρησιμοποιεί ενέργεια από το λίπος που είναι αποθηκευμένο στα λιποκύτταρα, εφόσον βέβαια προσλαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες από όσες χρειαζόμαστε.
Τα καλά νέα:
Η αποφυγή των υδατανθράκων οδηγεί σε κέτωση, μια φυσιολογική μεταβολική κατάσταση κατά την οποία το σώμα μας καίει λίπος για καύσιμο αντί για γλυκόζη (υδατάνθρακες). Η συγκεκριμένη δίαιτα λέγεται ότι μειώνει την όρεξη και την πίεση, βοηθά με την ακμή και βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου. Θεωρείται από πολλούς ιδανική για αδυνάτισμα, καθώς ο μέσος άνθρωπος που την ακολουθεί χάνει περίπου 1 κιλό σωματικό λίπους ανά εβδομάδα. Βέβαια, επειδή τις πρώτες 14 ημέρες η κέτωση προκαλεί διούρηση, ενδέχεται η ζυγαριά να δείχνει ότι έχεις χάσει περισσότερο (επιπλέον 2 με 4 κιλά υγρά), αν όμως συνεχίσεις, θα διαπιστώσεις ότι έχεις χάσει λίπος!
Το διαιτολόγιο κάποιου που ακολουθεί τη συγκεκριμένη δίαιτα περιλαμβάνει πολύ αβοκάντο, λιπαρά ψάρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, συκώτι, κρέας, θαλασσινά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και αβγά.
Τα άσχημα νέα:
Αρχικά -τουλάχιστον- προκαλείται έντονο αίσθημα κόπωσης λόγω της απότομης μείωσης των θερμίδων και της διαφορετικής κατανάλωσης μακροθρεπτικών συστατικών. Αυτά τα συμπτώματα εξαφανίζονται αργότερα, όταν ο οργανισμός μπει οριστικά στη διαδικασία κέτωσης.
Πολλοί διαιτολόγοι υποστηρίζουν ότι με τη συγκεκριμένη δίαιτα το σώμα χάνει πολύ νερό και πιθανόν να έχει έλλειψη σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Γι’ αυτό καλό είναι να συμβουλεύεσαι το γιατρό σου πριν ξεκινήσεις κάποια νέα δίαιτα.
5 συνταγές που ταιριάζουν τέλεια με την κετογονική δίαιτα:
Αβγά scrambled
Ψητός σολομός με κρούστα γιαουρτιού με αρωματικά
Αβοκάντο με αρωματικό ελαιόλαδο
Σαλάτα με αβοκάντο και γαρίδες
Φιλέτο κοτόπουλο μαριναρισμένο με ρίγανη και λεμόνι