ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Να πούμε «Ευτυχές το Νέο Έτος» τώρα που πέρασαν τα Χριστούγεννα; Εμείς θα το πούμε, αλλά θα είναι «Ευτυχές» για το 90% των πολιτών;
prodeals

Δείτε σε ποιες τροφές υπάρχει η κάθε βασική βιταμίνη και μέταλλο

Δείτε σε ποιες τροφές υπάρχει η κάθε βασική βιταμίνη και μέταλλο

Για να διατηρήσετε την ομαλή λειτουργία του οργανισμού σας, χρειάζεστε μια σειρά από απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, που κυμαίνονται από αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες καταπολεμούν διάφορες παθήσεις, μέχρι βαρέα μέταλλα που δομούν έναν γερό σκελετικό σύστημα.

Παρά το γεγονός ότι μπορείτε να πάρετε πολλά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά μέσω συμπληρωμάτων, σχεδόν όλα μπορείτε να βρείτε στις τροφές που καταναλώνετε, ή θα έπρεπε να καταναλώνετε, κάθε μέρα.

Δείτε ποια είναι η καλύτερη τροφή για την κάθε βιταμίνη ή/και μέταλλο:

  • Βιταμίνη Α

Συκώτι, σολομός, τόνος, γλυκοπατάτες, φέτα, κατσικίσιο τυρί, τυρί τσένταρ, βραστό αυγό, χαβιάρι

  • Βιταμίνη Β-6

Στήθος γαλοπούλας, βοδινό, φιστίκια, τόνος, αβοκάντο, στήθος κοτόπουλου, ηλιόσπορος, σουσάμι.

  • Βιταμίνη Β-12

Συκώτι βοδινού (και γενικά στα περισσότερα ζωικά προϊόντα), σαρδέλες, τόνος, τυρί κότατζ, αρνί, γάλα, αυγά, σολομός

  • Βιταμίνη C

Πορτοκάλια, κόκκινες πιπεριές (μεγάλες), ακτινίδιο, μπρόκολο, πεπόνι, φράουλες, λαχανάκια Βρυξελλών, γκρέιπφρουτ.

  • Ασβέστιο

Γαλακτοκομικά προϊόντα. Επίσης πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

  • Βιταμίνη D

Σαρδέλες, σολομός, τόνος, γάλα, χαβιάρι, αυγά, μανιτάρια.

  • Βιταμίνη Ε

Αμύγδαλα, σπανάκι, γλυκοπατάτες, αβοκάντο, ηλιόσπορος, φοινικέλαιο, ελαιόλαδο.

  • Φολικό οξύ

Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σπαράγγια, μπρόκολο, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, φράουλες, φακές, φασόλια, αρακάς, αβοκάντο, ηλιόσπορος, φιστίκια, αμύγδαλα.

  • Σίδηρος

Υπάρχουν δύο μορφές διαιτητικού σιδήρου: ο αιμικός σίδηρος (που βρίσκεται στα ζωικά τρόφιμα όπως το κόκκινο κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά) και ο μη-αιμικός σίδηρος (που βρίσκεται στις φυτικές πηγές, όπως φακές και φασόλια). Το συκώτι κοτόπουλου έχει την μεγαλύτερη περιεκτικότητα αιμικού σιδήρου.

  • Βιταμίνη Κ

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μαρούλι, σπανάκι κλπ), φρέσκα κρεμμύδια, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο, γαλακτοκομικά, δαμάσκηνα, αγγούρια, βασιλικός.

  • Λυκοπένιο

Γκουάβα, καρπούζι, ντομάτες, παπάγια, γκρέιπφρουτ, πιπεριές (ιδιαίτερα οι κόκκινες μεγάλες), σπαράγγια, κόκκινο λάχανο, μάνγκο, καρότα.

  • Μαγνήσιο

Σπανάκι, πασατέμπο, γιαούρτι, κεφίρ, αμύγδαλα, αβοκάντο, σύκα, μαύρη σοκολάτα, μπανάνες.

  • Νιασίνη

Φιστίκια και φιστικοβούτυρο. Επίσης συκώτι βοοειδούς ή κοτόπουλου.

  • Ω-3 λιπαρά οξέα

Υπάρχουν δύο κατηγορίες των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων: Το άλφα-λινολενικό οξύ βρίσκεται σε φυτικές πηγές όπως το φυτικό έλαιο, τα πράσινα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, ενώ το εικοσαπενταενοϊκό οξύ και το δοκοσαεξαενοϊκό οξύ (η δεύτερη κατηγορία) βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια.

  • Κάλιο

Αβοκάντο, σπανάκι, γλυκοπατάτες, σολομός, αποξηραμένα βερίκοκα, ρόδι, νερό καρύδας, μπανάνες.

  • Ψευδάργυρος
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μοσχάρι, ηλιόσπορος, βοδινό, σκόνη κακάο, κεφίρ, γιαούρτι, μανιτάρια, σπανάκι, κοτόπουλο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.