ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου διηπειρωτικού βλήματος της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Ποιες τροφές επηρεάζουν αρνητικά την όραση;

Ποιες τροφές επηρεάζουν αρνητικά την όραση;

Μια διατροφή πλούσια σε κόκκινο κρέας και λιπαρά τρόφιμα μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια της όρασης στα ηλικιωμένα άτομα, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο British Journal of Ophthalmology.

Ομάδα ερευνητών από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Επαγγελματιών Υγείας του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο, παρατήρησαν ότι τα άτομα που ακολουθούν δυτικού τύπου διατροφή έχουν τριπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν τελικού σταδίου ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας, μια οφθαλμική πάθηση που συντελεί σε απώλεια της κεντρικής όρασης.

«Το τι τρως φαίνεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην όραση και κατά πόσο κινδυνεύεις να χάσεις την όραση σου αργότερα στη ζωή σου», εξηγεί η κύρια συγγραφέας της μελέτης Amy Millen, επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Περιβαλλοντικής Υγείας στο αμερικανικό πανεπιστήμιο.

Συμπληρώνει μάλιστα ότι «οι άνθρωποι γνωρίζουν την επιρροή της διατροφής στο καρδιαγγειακό σύστημα και στην παχυσαρκία, αλλά αγνοούν ότι η διατροφή επηρεάζει και την πιθανότητα τύφλωσης».

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς αλλά και περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως το κάπνισμα.

Στην παρούσα μελέτη όμως οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε ένα εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.300 ατόμων που δεν είχαν στην πλειοψηφία τους εκφύλιση ωχράς κηλίδας. Ωστόσο 117 είχαν έπασχαν από την εν λόγω οφθαλμική πάθηση και 27 μάλιστα είχαν τελικού σταδίου νόσο.

Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή τους σε δύο διαφορετικά χρονικά σημεία κατά τη διάρκεια της 18ετους μελέτης.

Οι ερευνητές ταξινόμησαν τα τρόφιμα σε 29 κατηγορίες για να αξιολογήσουν την ποιότητα της διατροφής των συμμετεχόντων.

Διαπίστωσαν λοιπόν ότι τα άτομα που έκαναν δυτικού τύπου διατροφή είχαν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τελικού σταδίου ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας.

Στις τροφές που αύξαναν περισσότερο τον κίνδυνο περιλαμβάνονταν: κόκκινο και κατεργασμένο κρέας, λίπη, όπως η μαργαρίνη και το βούτυρο, γαλακτοκομικά προϊόντα με πολλά λιπαρά και τηγανητά τρόφιμα.

«Η διατροφή είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας για την αποφυγή της απώλειας όρασης εξαιτίας της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, ειδικά αν έχεις οικογενειακό ιστορικό», σημειώνει η Δρ. Millen.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Και τονίζει ότι η μελέτη εντοπίζει έναν συσχετισμό και δεν αποδεικνύει σε καμιά περίπτωση ότι μια υγιεινότερη διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.