Οι σύγχρονες μελέτες «αποθεώνουν» τις διατροφικές επιλογές της Καθαράς Δευτέρας, οι οποίες παραδοσιακά είναι τα θαλασσινά, τα όσπρια, ο χαλβάς, η λαγάνα και η ταραμοσαλάτα. Οι διατροφικοί, αυτοί, θησαυροί έχουν πολλά οφέλη τα οποία και αναλύονται παρακάτω.
Στην κατηγορία των θαλασσινών, οι γαρίδες αποτελούν μοναδική πηγή ασταξανθίνης, ενός καροτενοειδούς με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Πρόσφατες μελέτες έχουν συσχετίσει την ασταξανθίνη με την προστασία του νευρικού και μυοσκελετικού συστήματος καθώς και με την ελάττωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Γενικότερα, τα θαλασσινά αποτελούν μια διατροφική ομάδα πλούσια σε χοληστερόλη και εξαιρετική πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, που αποδεδειγμένα υποστηρίζουν την καλή υγεία της καρδιάς και των αγγείων, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, του σακχαρώδη διαβήτη και της υπέρτασης. Τέλος, τα θαλασσινά έχουν χαμηλή θερμιδική αξία και είναι πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ενισχύοντας τον μεταβολισμό.
Διαβάστε περισσότερα στο Olivemagazine.gr