Όπως είναι γνωστό, ο ανανάς είναι ένα ποώδες τροπικό φυτό. Μάλιστα, τρώγεται φρέσκος, μαγειρεύεται, γίνεται κομπόστα αλλά και χυμός.
Στη γλώσσα Guarani, σημαίνει «εξαιρετικό φρούτο» και πράγματι, το αγαπημένο φρούτο της Μεγάλης Αικατερίνης της Ρωσίας είναι πολύ ωφέλιμο.
Η διατροφική του αξία ανά 100 γραμμάρια δίνει 50 θερμίδες, έχει αρκετούς υδατάνθρακες (12,4 γραμ) και πολλές βιταμίνες.
Ο ανανάς είναι πλούσιος σε βιταμίνη C
Σωστά μαντεύεις από το χρώμα του. Ο ανανάς ξεχωρίζει για την περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C κι ως εκ τούτου προστατεύει από τα κρυώματα, τις βλάβες των κυττάρων και τη γήρανση του δέρματος.
Έχει πολύ μαγγάνιο
Ένας ανανάς καλύπτει σχεδόν το 70% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας σε μαγγάνιο, το οποίο είναι βασικό για τη σωστή ανάπτυξη των οστών. Ειδικά για τις γυναίκες, αυτό συνεπάγεται ότι τρώγοντας ανανά, μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης οστεοπόρωσης.
Ο ανανάς προστατεύει τα μάτια
Η εκφύλιση της ώχρας κηλίδας είναι μια πάθηση που προκαλεί προοδευτική απώλεια της κεντρικής όρασης και αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες σοβαρής μείωσης της όρασης. Η κατανάλωση ανανά είναι ένα μέσο προστασίας των ματιών μας όσο μεγαλώνουμε.
Καταπολεμά τις αλλεργίες και τις φλεγμονές
Λέγεται βρομελίνη και είναι γνωστή για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Παράλληλα, συμβάλλει στη μείωση της βλέννας στο λαιμό και τη μύτη. Όπως όλα όμως, έτσι κι ο ανανάς πρέπει να απολαμβάνεται με μέτρο κι όχι σε υπερβολικές ποσότητες. Πρώτον γιατί η υπερκατανάλωση βρομελίνης για κάποιους ανθρώπους έχει παρενέργειες- όπως για παράδειγμα, διάρροια- και δεύτερον γιατί είναι από τα φρούτα με αρκετά φυσικά σάκχαρα. 100 γραμμάρια ανανά περιλαμβάνουν τουλάχιστον 10 γραμμάρια σακχάρων.
Βοηθάει στην πέψη
Ό,τι πρέπει για χωνευτικό μετά από ένα πλούσιο γεύμα ο ανανάς κι αυτό ξανά χάρη στη βρομελίνη, η οποία συγκαταλέγεται στα πεπτικά ένζυμα. Φάε ανανά, δεν θα σε φουσκώσει.