Η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών και ποτών μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της αλλεργίας.
Δείτε ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε αν έχετε αλλεργίες:
Κρασί: Την περίοδο των αλλεργιών, το σώμα παράγει χημικές ουσίες που προκαλούν τις αλλεργικές αντιδράσεις, με κυρίαρχη την ισταμίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για τον κνησμό, τις κοκκινίλες, το πρήξιμο και τη ρινική συμφόρηση. Το κρασί είναι πλούσιο σε ισταμίνη και συμβάλλει στην αύξηση της ουσίας στον οργανισμό και την ένταση των συμπτωμάτων.
Τυριά μακράς ωρίμανσης: Εάν έχετε ρινική συμφόρηση και καταρροή μετά την κατανάλωση τυριών μακράς ωρίμανσης, όπως παρμεζάνας, γκούντα ή ροκφόρ, η αιτία είναι οι ισταμίνες των τυριών.
Φρέσκα φρούτα: Μετά την κατανάλωση κάποιων φρούτων, όπως ροδάκινα, μήλα ή κεράσια, μπορεί να αισθανθείτε φαγούρα στο στόμα σας. Πρόκειται για στοματική αλλεργία, η οποία είναι η αντίδραση σε μια πρωτεΐνη που υπάρχει στις φλούδες των φρούτων και μοιάζει με τη γύρη. Το μαγείρεμα των τροφών διασπά την πρωτεΐνη και δεν προκαλεί αντιδράσεις.
Κοκτέιλ: Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει συμφόρηση, αν και δεν πρόκειται για αλλεργία. Το αλκοόλ προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, συμβάλλοντας στην συμφόρηση. Αν έχετε όμως αλλεργία και ειδικά σε κάποιες τροφές, το αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα.
Μπαχαρικά: Τα καυτερά φαγητά βοηθούν τα ιγμόρεια να καθαρίσουν μειώνοντας τις ρινικές βλέννες. Υπάρχει όμως και ένα σύνδρομο που λέγεται γευστική ρινίτιδα, κατά το οποίο οι άνθρωποι αναπτύσσουν αλλεργία σε πικάντικες τροφές με αποτέλεσμα συνεχές φτάρνισμα και καταρροή, όταν έρχονται σε επαφή με αυτά.
Αφεψήματα βοτάνων: Πολλά μείγματα βοτάνων περιέχουν φυτά και λουλούδια που σας προκαλούν φτέρνισμα. Ο συνδυασμός κάποιων συστατικών (π.χ. το χαμομήλι και το θυμάρι αντιδρούν με τη γύρη), μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα συμπτώματα των αλλεργιών.
Κόκκινο κρέας: Κάποιοι άνθρωποι εκδηλώνουν ιδιοπαθή αναφυλαξία, μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση που απειλεί ακόμα και την ίδια τη ζωή, μετά την κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Τα συμπτώματα εκδηλώνονται 3-6 ώρες μετά την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, ενώ οι περισσότερες αλλεργικές αντιδράσεις σε τρόφιμα συμβαίνουν μόλις 5-30 λεπτά μετά την κατανάλωση της τροφής. Τα άτομα αυτά αναπτύσσουν αντισώματα IgE για το μόριο galactose-alpha-1,3-galactose (alpha-gal) που βρίσκεται στο μοσχάρι, το χοιρινό, το πρόβειο και σε άλλους τύπους κόκκινων κρεάτων. Τα αντισώματα αυτά προσδένονται σε ένα σάκχαρο στο κρέας προκαλώντας πολύ ήπια έως απειλητικά για τη ζωή συμπτώματα. Αυτό κάνει την αλλεργία ακόμη πιο ειδική περίπτωση, καθώς η αντίδραση είναι σε ένα τύπο σακχάρου ενώ οι περισσότερες τροφικές αλλεργίες είναι σε πρωτεΐνες.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.