Ανά τακτά χρονικά διαστήματα και ειδικά τώρα που είμαστε στην «καρδιά» του καλοκαιριού, ακούμε και διαβάζουμε πολλά σχετικά με τις τροφές που πρέπει να καταναλώνουμε τις ημέρες του καύσωνα προκειμένου να… δροσιζόμαστε. Όμως, αυτό που δε γνωρίζαμε είναι πως υπάρχουν κάποιες τροφές που καλό είναι να τις αποφεύγουμε τις… ζεστές ημέρες.
Αυτές είναι:
- Μάνγκο
Όπως το αλκοόλ, τα μάνγκο δρουν ως διουρητικά, οπότε θα πρέπει να αποφεύγονται. Είναι καλύτερα να μείνετε μακριά και από τον μάραθο, τις αγκινάρες και τα σπαράγγια για τον ίδιο λόγο.
- Κρέας
Για πολλούς από εμάς, καλοκαίρι και ζέστες είναι συνυφασμένα με το μπάρμπεκιου, αλλά κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα πρέπει να το αποφύγετε. Η πέψη της πρωτεΐνης που βρίσκεται στο κρέας απαιτεί πολλή ενέργεια, δημιουργώντας μια θερμική διαδικασία που ονομάζεται «θερμογένεση». Έτσι καλό είναι να προτιμήσετε τρόφιμα ελαφριά σε πρωτεΐνες: Μπορεί να χρειαστείτε από 50% έως 100% περισσότερη ενέργεια για να διασπάσει ο οργανισμός σας την πρωτεΐνη σε σύγκριση με τους υδατάνθρακες.. Άρα, κρέας με μέτρο!
- Γλειφιτζούρια, καραμέλες, γρανίτες, παγωτά
Προϊόντα με περίσσεια ζάχαρης δεν συνιστώνται. Ακόμη και τα παγωμένα όπως είναι τα παγωτά και οι γρανίτες του εμπορίου μπορεί να σας κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Η πέψη τους προκαλεί την αύξηση της θερμοκρασίας επειδή το σώμα υπερβαίνει την αντιστάθμιση της γρήγορης ψύξης που προκαλείται από τα κρύα τρόφιμα.