Γνωστό για πολλά χρόνια στη Βόρεια Ελλάδα και μόλις την τελευταία δεκαπενταετία στην υπόλοιπη, το μπούκοβο ή μεσογειακό τσίλι έχει πείσει πλέον τους πάντες ότι μπορεί να τονώσει τη γεύση των συστατικών μιας συνταγής.
Στις αρχές του 19ου αιώνα μοναχοί κοντά στο χωριό Μπούκοβο εμπορεύονταν τα αποξηραμένα σπόρια μιας πιπεριάς όμοιας με αυτές της Φλώρινας. Πρόκειται για τη βαλκανική εκδοχή της πάπρικας, αλλά προέρχεται αποκλειστικά από καυτές κόκκινες πιπεριές, αποξηραμένες και ψιλοκομμένες σε φλούδες, αντί τριμμένες σε σκόνη.
Η τακτική κατανάλωση μπούκοβου κρατάει υπό έλεγχο τις φλεγμονές. Οι φλεγμονές συνδέονται με πολλές παθήσεις, από διαβήτη και καρκίνο μέχρι κυτταρίτιδα. Συνήθως είναι ο «ένοχος» πίσω από την αρθρίτιδα και την οστεοπόρωση. Η χρόνια φλεγμονή μπορεί επίσης να βλάψει τις φλέβες αυξάνοντας τις πιθανότητες για καρδιαγγειακές νόσους. Ελέγξτε τις φλεγμονές στον οργανισμό σας προσθέτοντας νιφάδες κόκκινης καυτερής πιπεριάς στη διατροφή σας.
Το μπούκοβο συμβάλλει, ακόμα, στην πρόληψη του καρκίνου. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο καρκίνος είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Οι νιφάδες καυτερής πιπεριάς περιέχουν σε σημαντικές ποσότητες τα ίδια αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα βότανα και τα μπαχαρικά που θεωρούμε πως διαθέτουν αντικαρκινική δράση και συμβάλλουν έτσι στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών, που σχετίζονται με την ανάπτυξη του καρκίνου.
Χάρη στα αντιοξειδωτικά τους, όταν καταναλώνονται τακτικά οι καυτερές πιπεριές καθυστερούν τη διαδικασία της γήρανσης, καθώς τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα από τη βλαβερή επίδραση των ελευθέρων ριζών. Πέρα από πιο ελαστική και νεανική επιδερμίδα, με τον ίδιο μηχανισμό το μπούκοβο συμβάλει στην πρόληψη διαφόρων νόσων που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως η αρθρίτιδα και η οστεοπόρωση.