Το Πάρκινσον είναι μια χρόνια εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου, κατά την οποία η ντοπαμίνη στον εγκέφαλο μειώνεται βαθμιαία κι αυτό προκαλεί συμπτώματα όπως βραδύτητα στην κίνηση, τρόμο, ακαμψία στα άκρα και προβλήματα βάδισης και ισορροπίας.
Πλήττει το 3% του γενικού πληθυσμού, με περίπου το 1% των ανθρώπων που παρουσιάζουν τη νόσο να βρίσκεται σε ηλικία άνω των 60 και περίπου 10% των ασθενών να διαγιγνώσκεται πριν από τα 50 του.
Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, φλαβονοειδή και καλά βακτήρια λειτουργούν ως «ασπίδα» εναντίον του. Επίσης, οι αντιοξειδωτικές τροφές μειώνουν το οξειδωτικό στρες στον εγκέφαλο που πυροδοτεί τη νόσο κι άλλες παρόμοιες καταστάσεις.
Αντιοξειδωτικά μπορείτε να λάβετε από τροφές όπως οι ξηροί καρπού (καρύδια, βραζιλιάνικα καρύδια, πεκάν, φιστίκια), τα μούρα (μύρτιλα, βατόμουρα, γκότζι μπέρι, κράνμπερι) και λαχανικά όπως οι πιπεριές, οι ντομάτες, το σπανάκι και η λαχανίδα.
Ακόμα, η φάβα περιέχει λεβοντόπα, την οποία ο οργανισμός μετατρέπει σε ντοπαμίνη, ενώ με την κατανάλωση τροφών πλούσια σε ωμέγα-3 όπως είναι οι σαρδέλες, ο γαύρος, ο λιναρόσπορος, τα κόκκινα φασόλια και τα φύκια μπορούμε να βελτιώσουμε τη γνωστική λειτουργεία.
Επίσης, η σόγια έχει μελετηθεί για την ιδιότητά της να προστατεύει από τη νόσο του Πάρκινσον. Για τη δυσκοιλιότητα λόγω της νόσου δοκιμάστε να πασπαλίσετε κουρκουμά στο φαγητό σας ή κίτρινη μουστάρδα. Η κατανάλωση καφεΐνης, από την πλευρά της, μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου, αλλά εξαρτάται πώς επηρεάζει τον κάθε ασθενή.
Για τις μυϊκές κράμπες λόγω του Πάρκινσον θα σας βοηθήσει το νερό τόνικ λόγω της κινίνης και η αύξηση του μαγνησίου στη διατροφή σας. Μην ξεχνάτε να ενυδατώνεστε με τουλάχιστον 6-8 ποτήρια νερό καθημερινά, ενώ η βιταμίνη D φαίνεται πως επίσης μας προστατεύει, για αυτό η μικρή έκθεση στην ηλιοφάνεια καθημερινά και ο φρέσκος αέρας μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα.
Από την άλλη, καλό είναι να αποφύγετε τροφές όπως τα γαλακτοκομικά κι όσες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.