H κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που μπορεί να προσφέρει πολλά στον οργανισμό μας. Μάλιστα πρόκειται για το δεύτερο πιο δημοφιλές μπαχαρικό, μετά το μαύρο πιπέρι, σε Ευρώπη και Αμερική.

Η ιστορία της

Η κανέλα συναντάται σε περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Νότιας Αμερικής και της Καραϊβικής, ενώ ξεχωρίζει η κανέλα Κεϋλάνης, για την ποιότητά της! Φαίνεται να καταναλώνεται από το 2000 π.Χ. στην Αίγυπτο, ενώ υπάρχουν και αναφορές γι’ αυτή σε πολύ παλαιότερα έγγραφα!

Aποτελούσε συχνά στις μεσογειακές χώρες στην αρχαιότητα, συστατικό σε διάφορες αλοιφές, ενώ πολλοί χαρακτήριζαν το άρωμά της ως το καλύτερο και το ακριβότερο. Τα τότε χρόνια αποτελούσε εξαιρετικό δώρο για βασιλιάδες, καθώς δεν ήταν εύκολο κανείς να την προμηθευτεί. Στο Μεσαίωνα, πολλοί γιατροί την χρησιμοποιούσαν για να αντιμετωπίσουν τον πονόλαιμο, το βήχα, τη δυσπεψία, αλλά και την αρθρίτιδα.

Αξιοσημείωτος είναι και ο πόλεμος της Κανέλας, όταν το 1640 οι Ολλανδοί κατέλαβαν το λιμάνι της Κεϋλάνης και πολύ γρήγορα ανέλαβαν το εμπόριο και τα κέρδη του μπαχαρικού. Αργότερα, το 1796 εμφανίστηκαν οι Βρετανοί που κατάφεραν να πάρουν την κανέλα στα χέρια τους!

Είδη κανέλας: Ποιο να διαλέξω;

Γενικά, υπάρχουν δυο τύποι κανέλας: Η κανέλα Κεϋλάνης, γνωστή και ως αυθεντική ή αληθινή κανέλα, και η κασσία, η οποία εντοπίζεται κυρίως σε Κίνα και Ινδονησία. Η αυθεντική κανέλα Κεϋλάνης έχει μακριά λεπτά ξυλαράκια σε πολλές στρώσεις, με λεπτό και γλυκό άρωμα, ενώ το χρώμα της είναι ανοιχτό καφέ ή μπεζ. Αντίθετα, η κασσία έχει πιο σκούρο χρώμα, καστανοκόκκινο, σκληρό ξύλο και το άρωμά της είναι αρκετά έντονο και ελαφρώς πικάντικο.

Στην αγορά, έχει επικρατήσει η κασσία, μιας και είναι πολύ πιο οικονομική και το άρωμά της ξεχωρίζει ακόμα και σε μικρή ποσότητα, χάρη στην έντασή του! Από διατροφικής άποψης, όμως, φαίνεται να υπερτερεί η κανέλα Κεϋλάνης μιας και περιέχει κουμαρίνη σε πολύ μικρότερο ποσοστό από την κασσία. Πρόκειται για μια ουσία, η οποία σε πολύ υψηλές δόσεις μπορεί να γίνει τοξική.

Κανέλα: Οφέλη

Τι είναι όμως αυτό που έκανε την κανέλα να ξεχωρίσει εκτός από το γοητευτικό της άρωμα; Τελευταία έχουν αρχίσει να γίνονται πολλές έρευνες γύρω από την επίδραση της κανέλας στο πεπτικό σύστημα, τον διαβήτη, αλλά και πολλές νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως το Alzheimer και το Parkinson.

Κανέλα και Διαβήτης

Οι απόψεις των ερευνητών φαίνεται να διίστανται γύρω από το θέμα, καθώς άλλοι υποστηρίζουν πως η κανέλα μπορεί να φανεί ωφέλιμη σε άτομα με διαβήτη, κυρίως τύπου 2, ενώ άλλοι ότι δεν έχει σημαντική επίδραση. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές έρευνες που δείχνουν ότι η κατανάλωσή της μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να βελτιώσει τη μεταφορά της γλυκόζης από το αίμα στα κύτταρα.

Μάλιστα, πολλές μελέτες σε ανθρώπους επιβεβαιώνουν ότι η κανέλα θα μπορούσε να μειώσει τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα κατά 10-29%. Εάν κάποιος είναι διαβητικός ή βρίσκεται σε στάδιο προδιαβήτη, είναι συνετό να συμβουλευτεί τον γιατρό του για την λήψη της.

Κανέλα και Εγκεφαλική λειτουργία

Υπάρχουν αρκετές μελέτες για την επίδραση κάποιων συστατικών της κανέλας σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως είναι το Alzheimer και το Parkinson, όμως προς το παρόν μόνο σε ζώα και in vitro. Νευροεκφυλιστικές είναι οι ασθένειες που χαρακτηρίζονται από προοδευτική μείωση της λειτουργίας ή απώλειας της δομής των εγκεφαλικών κυττάρων.

Ουσίες από το εκχύλισμα του φλοιού κανέλας, όπως η CEppt, φαίνεται να αναστέλλει κάποια συμπτώματα, όπως ο σχηματισμός αμυλοειδών πλακών, ενώ η γνωστική λειτουργία δείχνει να βελτιώνεται στο Alzheimer. Παράλληλα, έρευνα σε ποντίκια με Parkinson, έδειξε ότι η κανέλα βοήθησε στην προστασία νευρώνων και νευροδιαβιβαστών, ενώ βελτίωσε την κινητικότητα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες σε ανθρώπους για τις συγκεκριμένες παθήσεις.

Κανέλα η αντιμικροβιακή

Η συναμαλδεύδη, μια δραστική ουσία της κανέλας, έχει πιθανή αντιμικροβιακή δράση απέναντι σε αρκετές μολύνσεις. Μέχρι στιγμής έρευνες έχουν δείξει την αποτελεσματικότητά της απέναντι σε μικρόβια όπως Candida, Listeria και Salmonella, την εξάπλωση των οποίων μειώνει (2). Επιπλέον, οι αντιμικροβιακές της ικανότητες μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη της τερηδόνας και τη μείωση της κακής αναπνοής. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αποτελεί συστατικό σε πολλές οδοντόκρεμες!

Κανέλα: Παρενέργειες

Υπάρχουν κάποια σημεία, τα οποία χρειάζονται προσοχή ως προς τη λήψη κανέλας. Εάν έχετε διαβήτη και βρίσκεστε σε φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να επηρεάσει το σάκχαρό σας και να ρίξει τα επίπεδά του στο αίμα αρκετά χαμηλά. Η κατανάλωση κανέλας κασσίας σε υψηλή δόση μπορεί να γίνει τοξική για το συκώτι, εξαιτίας της κουμαρίνης που περιέχει. Το ίδιο μπορεί να συμβεί αν λαμβάνετε φάρμακα που επηρεάζουν το συκώτι, όπως παρακεταμόλη, στατίνες κά. Καταναλώστε μέχρι 1 κουταλάκι του γλυκού (κανέλας κασσίας) την ημέρα εάν είστε ενήλικας και δώστε λιγότερο σε παιδιά.

Πολύ συχνά, αρκετοί επηρεάζονται από τα οφέλη της και καταναλώνουν αδιάλυτη σκόνη κανέλας σε μεγάλες ποσότητες. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει και την εισπνοή της, και να οδηγήσει σε βήχα, μόλυνση ή ακόμα και ζημιά των πνευμόνων. Ακόμη, ο λαιμός μπορεί εύκολα να ερεθιστεί και να έχουμε επιπλέον αναπνευστικά προβλήματα.

Γενικά, η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που γλυκαίνει τις μέρες μας! Προτιμήστε κανέλα Κεϋλάνης για την εξέχουσα ποιότητά της, διαφορετικά κανέλα κασσία σε μικρότερες δόσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εάν, θέλετε να βελτιώσετε κάποιο πρόβλημα υγείας, συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας καθοδηγήσει για τη σωστή δοσολογία και την αναγκαιότητά της.

https://www.mixcloud.com/widget/iframe/?light=1&feed=%2Fpronews%2F%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%AF%CE%BF-%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD-1722021%2F