Πολλές φορές μπορεί να καταναλώσετε υγιεινές τροφές, όμως ο λάθος τρόπος μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια των πλούσιων θρεπτικών τους συστατικών.
Μπορεί να μην το γνωρίζουμε, αλλά το κάνουμε καθώς δεν έχουμε μάθει το σωστό τρόπο. Αναθεωρώντας κάποια, πράγματα θα είμαστε σε θέση να κερδίσουμε περισσότερα από τη διατροφή μας, ειδικά όταν προσπαθούμε να τρώμε υγιεινά.
Καρότα
Συνηθίζετε να τα κόβετε; Λάθος. Το κόψιμο «διώχνει» αρκετά θρεπτικά συστατικά τους, επομένως αποφύγετε να τα κόβετε σε ροδέλες όταν τα προσθέτετε στο φαγητό.
Μπρόκολο
Το βράσιμο καταστρέφει μέχρι και το 66% των θρεπτικών συστατικών αυτής της σούπερ τροφής, και η χύτρα το 47%. Προτιμήστε να το κάνετε στον ατμό για να διατηρήσετε το μεγαλύτερο ποσοστό των θρεπτικών στοιχείων του.
Μήλα
Φάτε τα μήλα με τη φλούδα, διαφορετικά θα χάσετε μεγάλο ποσοστό από τις φυτικές τους ίνες και τα αντιοξειδωτικά. Παράλληλα, θα σας χορτάσουν λιγότερο και ενδεχομένως να μην επωφεληθείτε από τις ευεργετικές τους ιδιότητες στην αντιμετώπιση των φλεγμονών στο σώμα.
Κρεατικά
Μπριζόλες, κοτόπουλο και ψαρικά δεν θα πρέπει να «καίγονται» στο ψήσιμο αφού απελευθερώνουν καρκινογόνες ενώσεις. Δοκιμάστε να τα μαρινάρετε και να τα γυρνάτε συχνά στη φωτιά για να ψηθούν όμορφα.
Τσάι
Προσθέστε γάλα ωσάν… Εγγλέζοι; Μην το κάνετε. Με την προσθήκη γάλακτος του στερείτε τα οφέλη για την καρδιά εξαιτίας της καζεΐνης που έχει το γάλα και μειώνει τη δράση των κατεχινών.
Αμύγδαλα
Προτιμήστε τα ωμά, μιας και το ψήσιμο αυξάνει τις θερμίδες ανά γραμμάριο και οδηγεί σε μείωση των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και των βιταμινών του συμπλέγματος Β.
Σπανάκι
Το ωμό σπανάκι είναι μια σούπερ βάση για τη σαλάτα, όμως ιδανικά θα πρέπει να το ζεστάνετε λίγο στον ατμό για να επωφεληθείτε από τα θρεπτικά του συστατικά. Το μαγείρεμά του μειώνει το οξαλικό οξύ και αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα της βιταμίνης Α και Ε, των πρωτεϊνών, των ινών, του ασβεστίου και του σιδήρου.
Σκόρδο
Συνηθίζετε ενώ μαγειρεύετε το σκόρδο να το κόβετε, συνθλίβετε και μετά από ελάχιστα δευτερόλεπτα να το βάζετε για σωτάρισμα ή ψήσιμο; Αράξτε λίγο. Συγεκριμένα, για 5-10 λεπτά πριν το μαγειρέψετε, ώστε να απελευθερωθεί η αλισίνη, ένα ένζυμο που αποδεδειγμένα βοηθά στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών προβλημάτων.
Μπανάνα
Την τρώτε σκέτη; Όχι και τόσο καλή επιλογή. Προτιμήστε την με κάποιου είδους λίπος, όπως φυστικοβούτυρο, για να βοηθήσετε στο να μεταβολιστεί καλύτερα το ποσοστό σακχάρου που περιέχει.
Φράουλες
Αχ, φραουλίτσες ανοιξιάτικες πεντανόστιμες και θρεπτικές. Τις κόβετε πριν της φάτε; Αχ, λάθος. Οι ολόκληρες φράουλες περιέχουν μέχρι και 20% περισσότερη βιταμίνη C από τις κομμένες, αφού η εν λόγω βιταμίνη είναι ευαίσθητη στο φως του ήλιου και το οξυγόνο.
Κρεμμύδι
Τα ωμό κρεμμύδι μπορεί να σας προκαλεί… κλάμα, όμως είναι πιο θρεπτικό από την σωταρισμένη εκδοχή του. Τα ωμά κρεμμύδια έχουν μέταλλα και έλαια τα οποία βοηθούν στην λιποδιάλυση και ενισχύουν τον μεταβολισμό.