Οι περισσότεροι αν όχι όλοι μας, έχουμε ακούσει ότι η κατανάλωση καρότων θα μας βοηθήσει να βλέπουμε στο σκοτάδι, ωστόσο, δεν είναι η μόνη τροφή που μπορεί να ενισχύσει την όραση.
«Ακριβώς όπως μπορεί να τρώμε για να θρέψουμε το μυαλό μας, πρέπει να βοηθήσουμε να τραφεί και η όρασή μας», λέει η δρ Emma Derbyshire, διατροφολόγος δημόσιας υγείας με έδρα το Surrey.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, τουλάχιστον 2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν μειωμένη όραση και τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο περιπτώσεις θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί ή να είχαν αντιμετωπιστεί, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Η ίδια τονίζει ότι η κατανάλωση των σωστών φρούτων και λαχανικών είναι το κλειδί για τη λήψη των βιταμινών και των μετάλλων που απαιτούνται για την υποστήριξη της υγείας των ματιών.
Παρακάτω, η dr Derbyshire αποκαλύπτει τις τροφές που πρέπει να τρώτε για να θρέψετε τα μάτια σας.
Σπανάκι, ιταλική λαχανίδα και λάχανο
Η κατανάλωση φυλλώδους λαχανικού, όπως το λάχανο, το σπανάκι και το cavolo nero (ιταλική λαχανίδα), είναι απαραίτητη για την υγεία των ματιών, λέει η δρ Derbyshire, η οποία είναι επίσης σύμβουλος της εταιρείας συμπληρωμάτων για τα μάτια MacuShield.
Αυτό συμβαίνει επειδή τα λαχανικά περιέχουν καροτενοειδή που ονομάζονται λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.
Ο οργανισμός εναποθέτει αυτά τα καροτενοειδή στην ωχρά κηλίδα -το πιο ευαίσθητο τμήμα του αμφιβληστροειδούς- το οποίο παρέχει την ευκρινή κεντρική όραση που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάγνωση και την οδήγηση.
Αλλά το σώμα δεν μπορεί να παράγει μόνο του τα καροτενοειδή της ωχράς κηλίδας, οπότε πρέπει να τα καταναλώνει μέσω της διατροφής ή των συμπληρωμάτων.
Εκτός από τα φυλλώδη λαχανικά, οι ντομάτες, οι γλυκοπατάτες, το μπρόκολο, τα κολοκυθάκια και οι πορτοκαλί πιπεριές παρέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, σύμφωνα με την δρα Derbyshire.
Εσπεριδοειδή, μπρόκολο και λαχανάκια Βρυξελλών
Η κατανάλωση πορτοκαλιών και μπρόκολου θα μπορούσε να είναι το κλειδί για τη διατήρηση της υγείας των ματιών με την ηλικία, λέει η γιατρός.
Διότι περιέχουν βιταμίνη C, η οποία είναι απαραίτητη για τον οργανισμό ώστε να παράγει και να διατηρεί το κολλαγόνο -μια πρωτεΐνη που δίνει στα μάτια τη δομή τους.
«Το κολλαγόνο είναι πολύ σημαντικό για τα μάτια, καθώς ουσιαστικά συγκρατεί τα μάτια και βοηθά στην προστασία τους», είπε.
«Επειδή τα επίπεδα κολλαγόνου μειώνονται καθώς μεγαλώνουμε, είναι σημαντικό να διατηρούμε υγιή επίπεδα βιταμίνης C».
Σημείωσε ότι η βιταμίνη προστατεύει επίσης την ωχρά κηλίδα, τμήμα του αμφιβληστροειδούς που βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού, από οξειδωτικές βλάβες -βλάβες στα κύτταρα και τους ιστούς του σώματος. Η ωχρά κηλίδα είναι υπεύθυνη για την έγχρωμη όρασή μας και την αντίληψη λεπτών λεπτομερειών.
Οι πιπεριές, τα εσπεριδοειδή και τα πράσινα λαχανικά, όπως το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, περιέχουν βιταμίνη C.
Κόκκινο κρέας, γαλακτοκομικά και όσπρια
Ο ψευδάργυρος, ο χαλκός και η βιταμίνη Α είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των ματιών, λένε επίσης οι ειδικοί.
Η κατανάλωση θαλασσινών, όπως τα οστρακοειδή, καθώς και το συκώτι και τα δημητριακά ολικής αλέσεως παρέχουν χαλκό, ενώ το κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα όσπρια περιέχουν ψευδάργυρο. Η βιταμίνη Α βρίσκεται στο πλήρες γάλα, τα αυγά και τα καρότα, τα οποία, ως γνωστόν, υποτίθεται ότι βοηθούν τους ανθρώπους να βλέπουν στο αμυδρό φως.
H δρ Derbyshire δήλωσε: «Ο ψευδάργυρος είναι υπεύθυνος για τη μεταφορά της βιταμίνης Α από το συκώτι στο μάτι για την παραγωγή μελανίνης, μιας προστατευτικής χρωστικής στα μάτια. Και ο χαλκός και ο ψευδάργυρος εμπλέκονται στη λειτουργία του αμφιβληστροειδούς».
Η μελανίνη δεν παρέχει μόνο χρωματισμό στο δέρμα και τα μαλλιά σας, αλλά δίνει και το χρώμα στα μάτια σας.
Είναι αυτή η ουσία που απορροφά τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, προστατεύοντας τα κύτταρά σας από την ηλιακή βλάβη.
Το κόκκινο κρέας και τα θαλασσινά διατηρούν επίσης υγιή τον αμφιβληστροειδή χιτώνα, ο οποίος βοηθά στη μετάφραση αυτού που βλέπετε από το φως σε εικόνα.
Φυτικά έλαια, ξηροί καρποί και σπόροι
Η προσθήκη ξηρών καρπών, σπόρων και ελαίων στη διατροφή σας μπορεί να δώσει στα μάτια σας την απαραίτητη ώθηση βιταμίνης Ε για να κρατήσετε τις ασθένειες μακριά.
«Η βιταμίνη Ε είναι ένα λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία των κυττάρων του ματιού από την οξείδωση και τη βλάβη», λέει η Dr Derbyshire.
Το οξειδωτικό στρες, το οποίο είναι μια ανισορροπία μεταξύ των αντιοξειδωτικών και των ελεύθερων ριζών στο σώμα σας, μπορεί να επιταχύνει τις ασθένειες του αμφιβληστροειδούς, όπως το γλαύκωμα -ασθένειες που προκαλούν απώλεια όρασης- και η απόφραξη των φλεβών του αμφιβληστροειδούς, η οποία προκαλεί θολή όραση.
Αλλά η κατανάλωση αρκετής βιταμίνης Ε, η οποία είναι αντιοξειδωτικό, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς αμφιβληστροειδούς, αναφέρει η δρ Derbyshire.
Βρίσκεται στο ηλιέλαιο, στους ηλιόσπορους, στα αμύγδαλα, στα φιστίκια, στο σπανάκι, στην κολοκύθα και στην κόκκινη πιπεριά.
Μανιτάρια, γιαούρτι και δημητριακά
Η ριβοφλαβίνη, γνωστή και ως βιταμίνη Β2, είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας των ματιών, καθώς και του νευρικού συστήματος και του δέρματος.
Βρίσκεται στο γάλα, τα αυγά, τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού, τα μανιτάρια και το απλό γιαούρτι και, όπως και η βιταμίνη Ε, μπορεί και αυτή να προστατεύσει τα μάτια από τη φθορά των κυττάρων.
«Η βιταμίνη Β2 είναι απαραίτητη για έναν τεράστιο αριθμό βιοχημικών διεργασιών, συμπεριλαμβανομένων των αντιδράσεων οξείδωσης-αναγωγής, οπότε συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από βλάβες», λέει η δρ Derbyshire.
Όμως, προειδοποιεί ότι μόνο το ένα τρίτο των ενηλίκων τρώνε τα πέντε φρούτα και λαχανικά τους την ημέρα, που σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι έχουν έλλειψη σε βασικούς διατροφικούς τομείς που μπορούν να βοηθήσουν με τα μάτια μας, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Β2.