Βρισκόμαστε στις αρχές Μαρτίου και οι αλλεργίες της άνοιξης έχουν κάνει την εμφάνισή τους, με αποτέλεσμα αρκετοί να αντιμετωπίζουν τα ενοχλητικά συμπτώματα.
Μπούκωμα, καταρροή, φτέρνισμα, φαγούρα στη μύτη και τον ουρανίσκο, είναι τα βασικά, ενώ όσοι υποφέρουν από βρογχικό άσθμα, ταλαιπωρούνται επίσης από βήχα, βάρος στο στήθος, δύσπνοια, φλέματα, συριγμό στην αναπνοή.
Σε μερικούς από τους αλλεργικούς ασθενείς την άνοιξη εμφανίζονται και συμπτώματα ατοπικής δερματίτιδας, μια μορφή εκζέματος, με ξηροδερμία, ερυθρότητα, φαγούρα, απολέπιση, ακόμα και πληγές από το έντονο ξύσιμο.
Σε πιο βαριά περιστατικά, στο ταλαιπωρημένο δέρμα προκαλούνται και μολύνσεις.
Καθώς δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για τις αλλεργίες, πρωταρχικός στόχος είναι η ανακούφιση από τα ενοχλητικά συμπτώματα.
Σε αυτό μπορούν να σας βοηθήσουν οι παρακάτω τροφές:
Μήλο: Περιέχει κερσετίνη, ένα φλαβονοειδές που προστατεύει από τις αλλεργίες και το άσθμα, καθώς έχει αντιφλεγμονώδη και αντιισταμινική δράση. Οι πολυφαινόλες του μήλου είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας.
Μπρόκολο: Εκτός από κερσετίνη, περιέχει επίσης σουλφοραφάνη, μια ουσία με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Η σουλφοραφάνη έχει αντιοξειδωτική δράση και καταπολεμά τις φλεγμονές στο αναπνευστικό, οι οποίες ευθύνονται για την εκδήλωση του άσθματος, της αλλεργίας και της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.
Σολομός: Τα πλούσια σε ωμέγα τρία λιπαρά οξέα ψάρια, όπως ο σολομός, καταπολεμούν τις φλεγμονές. Ο λόγος είναι ότι τα ωμέγα τρία λιπαρά εξουδετερώνουν την επίδραση των Ω-6 λιπαρών οξέων, τα οποία παίζουν ρόλο στην εκδήλωση της φλεγμονής.
Ξηροί καρποί: Τα θρεπτικά συστατικά των ξηρών καρπών, κυρίως τα ωφέλιμα λιπαρά που μας παρέχουν, καταστέλλουν τις φλεγμονές στους ιστούς της ρινικής κοιλότητας και του λαιμού.
Γιαούρτι: Τα προβιοτικά του γιαουρτιού μπορούν να περιορίσουν την αλλεργική αντίδραση στη γύρη. Τα ωφέλιμα αυτά βακτήρια ενισχύουν τη λειτουργία του γαστρεντερικού και του ανοσοποιητικού και παράλληλα καταστέλλουν την αντίδραση του οργανισμού στα αλλεργιογόνα.
Σκόρδο: Περιέχει κερσετίνη και παράλληλα ενισχύει το ανοσοποιητικό ώστε ο οργανισμός να αντιστέκεται πιο σθεναρά στα αλλεργιογόνα.