Όπως πολλοί άλλοι ξηροί καρποί, τα αμύγδαλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Διότι πρόκειται κυρίως για υγιή μονοακόρεστα λιπαρά.

Έρευνες δείχνουν ότι τα μονοακόρεστα λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκονται στην μεσογειακή διατροφή, έχουν θετικό αντίκτυπο στην υγεία της καρδιάς.

Διαιτολόγος αναλύει την θρεπτική αξία των αμυγδάλων.

Γιατί τα αμύγδαλα είναι υγιεινά

Είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών, πρωτεϊνών, υγιών λιπαρών, βιταμίνης Ε, μαγνησίου, φωσφόρου και καλίου. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά παίζουν κρίσιμους ρόλους σε πολλές σωματικές λειτουργίες, όπως η παραγωγή ενέργειας, η ανάπτυξη των κυττάρων και η λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Καλή πηγή υγιεινών λιπαρών

Τα αμύγδαλα έχουν περισσότερα λιπαρά από άλλα τρόφιμα που έχετε συνηθίσει να καταναλώνετε. Μην ανησυχείτε όμως γι’ αυτό. Διότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, τα οποία θεωρούνται “υγιεινά” λιπαρά.

Αυτά τα λίπη είναι καλά για την καρδιά, επειδή μπορούν να μειώσουν την κακή χοληστερόλη (LDL) και να αυξήσουν την καλή (HDL). Έτσι, αν προσπαθείτε να διαχειριστείτε τη χοληστερόλη σας, είναι μια καλή επιλογή σνακ.

Λίγοι υδατάνθρακες

Επιπλέον, τα αμύγδαλα έχουν ελαφρώς λιγότερους υδατάνθρακες σε σύγκριση με άλλους ξηρούς καρπούς και αποτελούν μια καλή επιλογή σνακ για άτομα με διαβήτη ή όσους ακολουθούν μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες. Η ποσότητα των φυτικών ινών είναι ιδιαίτερα σημαντική εάν έχετε διαβήτη τύπου 2. Οι φυτικές τους ίνες κρατούν χαμηλά το σάκχαρο στο αίμα, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο αύξησης του σακχάρου στο αίμα.

Υψηλό ασβέστιο

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ασβέστιο, μπορούν επίσης να υποστηρίξουν την υγεία των οστών και των δοντιών. Ειδικά αν δεν καταναλώνετε ή έχετε ευαισθησία στα γαλακτοκομικά, μια χούφτα αμύγδαλα μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ισορροπημένη τη διατροφή σας. Επιπλέον, περιέχουν μαγνήσιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Κ και μαγγάνιο, τα οποία μπορούν επίσης να συμβάλουν στην υγεία των οστών.

Πολλά αντιοξειδωτικά

Τα αμύγδαλα είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών, όπως η βιταμίνη Ε και τα φλαβονοειδή. Αυτά βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες. Μια μετα-ανάλυση του 2022 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση περίπου 60 γραμμαρίων αμυγδάλων την ημέρα βοήθησε στην μείωση της φλεγμονής στο σώμα. Τα αμύγδαλα είναι ιδιαίτερα γνωστά για την υψηλή τους αφθονία σε βιταμίνη Ε, η οποία είναι ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του εγκεφάλου από το οξειδωτικό στρες και τις φλεγμονές.

Υπάρχει διαφορά μεταξύ καβουρδισμένων και αλατισμένων αμυγδάλων;

Μπορεί να αναρωτιέστε εάν τα αμύγδαλα πρόσθετες ουσίες και μπαχαρικά για γεύση ή υφή προσφέρουν τα ίδια οφέλη για την υγεία.

Τα ψημένα αμύγδαλα έχουν απλά ζεσταθεί και αποξηραθεί. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ανάδειξη των φυσικών ελαίων στα αμύγδαλα, καθιστώντας τα πιο γευστικά. “Λάβετε υπόψη ότι ορισμένα αντιοξειδωτικά μπορεί να χαθούν κατά τη διαδικασία θέρμανσης”, επισημαίνει η διαιτολόγος. “Οπότε, για καλύτερο διατροφικό όφελος επιλέξτε ωμά αμύγδαλα”.

Τα αμύγδαλα με μπαχαρικά/καρυκεύματα για πρόσθετη γεύση μπορεί να περιλαμβάνουν μέλι, κανέλα, σοκολάτα, αλάτι, ξύδι, μπάρμπεκιου ή σκόρδο. Τα αρωματικά μπορούν να προστεθούν στα αμύγδαλα πριν ή μετά το ψήσιμο, ανάλογα με τη συνταγή.

Είτε ψάχνετε για καβουρδισμένα, αρωματισμένα ή ωμά αμύγδαλα, πιθανότατα θα πάρετε την ίδια ποσότητα θρεπτικών συστατικών ανεξάρτητα από το τι επιλέξετε. Τόσο τα καβουρδισμένα, όσο και τα αρωματισμένα είναι ένα νόστιμο και υγιεινό σνακ, αλλά να θυμάστε ότι μπορεί να περιλαμβάνουν ανθυγιεινά έλαια, πρόσθετο αλάτι και ζάχαρη, τα οποία μπορούν να συμβάλουν σε αυξημένα σάκχαρα αίματος, αρτηριακή πίεση, φλεγμονές και ακόμη και χοληστερόλη λόγω των πρόσθετων ελαίων.

“Είναι σημαντικό να διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες και να επιλέγουμε μάρκες που χρησιμοποιούν φυσικά συστατικά και αποφεύγουν υπερβολικές ποσότητες πρόσθετων σακχάρων, αλατιού ή τεχνητών γεύσεων”, συνιστά η διαιτολόγος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

">