Η ακολούθηση μίας διατροφής πλούσιας σε ορισμένα αντιοξειδωτικά συστατικά μπορεί να προστατεύει την υγεία του εγκεφάλου, αναφέρουν επιστήμονες από το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Γηράνσεως (NIA).
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι τα συστατικά αυτά, που υπάρχουν σε συνηθισμένα τρόφιμα, μπορεί να μας προστατεύουν από την άνοια κάθε αιτιολογίας. Η συνηθέστερη αιτία της είναι η νόσος Αλτσχάιμερ.
Στη μελέτη τους, όσοι εθελοντές είχαν τα υψηλότερα επίπεδα αυτών των συστατικών στο αίμα τους διέτρεχαν τον μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια.
Στη μελέτη εντάχθηκαν 7.283 εθελοντές, ηλικίας 45 ετών και άνω κατά την έναρξή της. Οι ερευνητές τους υπέβαλλαν σε εξετάσεις αίματος και τους ζήτησαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής τους.
Με βάση τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων που αφορούσαν ορισμένα αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά, οι ερευνητές χώρισαν τους εθελοντές τους σε ομάδες. Ύστερα τους παρακολούθησαν επί 16-17 χρόνια, καταγράφοντας την πορεία της υγείας τους.
Τα συστατικά αυτά είναι η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και η βήτα-κρυπτοξανθίνη. Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη υπάρχουν σε αφθονία στα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως:
Η μελέτη έδειξε πως κάθε αύξηση στα επίπεδα λουτεΐνης και ζεαξανθίνης κατά 17 μg/dl σχετιζόταν με μείωση κατά 7% του κινδύνου αναπτύξεως άνοιας.
Αντίστοιχα, η βήτα-κρυπτοξανθίνη υπάρχει σε αφθονία στα φρούτα με πορτοκαλί χρώμα, όπως είναι:
Κάθε αύξηση των επιπέδων της κατά περίπου 10 μg/dl σχετιζόταν με μείωση κατά 14% των πιθανοτήτων να εκδηλώσουν οι εθελοντές άνοια.
Οι συσχετίσεις αυτές παρέμειναν ισχυρές και όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν γνωστούς παράγοντες κινδύνου για άνοια, όπως:
Τα αντιοξειδωτικά δρουν προστατεύοντας τα κύτταρα του σώματος από τις βλάβες που τους προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Η προστασία αυτή έχει βρεθεί ότι παρέχει σημαντικά οφέλη στην υγεία, αφού μειώνει τον κίνδυνο αναπτύξεως πολύ σοβαρών νοσημάτων, όπως ο καρκίνος. Στα νοσήματα αυτά ίσως πρέπει να προστεθεί και η άνοια.
Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν τις ακριβείς ποσότητες των προαναφερθέντων τροφίμων που πρέπει να καταναλώνουμε για την προστασία του εγκεφάλου μας. Εκτιμούν, όμως, ότι η πρόσληψη πρέπει να είναι συστηματική και να προέρχεται από ποικιλία φρούτων και λαχανικών που θα καταναλώνονται καθημερινά.
Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Neurology, την οποία εκδίδει η Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας (American Academy of Neurology).
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.