ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Μαύρα σύννεφα» στον ορίζοντα του τουρισμού για το 2025...
prodeals

Αβοκάντο: Πότε μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση εάν δεν διατηρηθεί φρέσκο

Το βασικό του ελάττωμα είναι ότι χαλάει πολύ νωρίς πριν προλάβετε να το χρησιμοποιήσετε

Αβοκάντο: Πότε μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση εάν δεν διατηρηθεί φρέσκο

Το αβοκάντο, αποτελεί μια ισχυρή, υγιεινή τροφή που όλοι θα μπορούσαν να επωφεληθούν αν προσθέσουν στη διατροφή τους.

Με την ακρίβεια να «στραγγίζει» το πορτοφόλι μας πολύ γρηγορότερα από το αναμενόμενο, πολλοί αναζητούν τρόπους να παρατείνουν τη διάρκεια των τροφίμων προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα.

Ένα τέτοιος τρόπος που υποτίθεται ότι διατηρεί το αβοκάντο φρέσκο για μεγαλύτερο διάστημα, έχει γίνει viral στο TikTok, τη δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Το βίντεο προτείνει στους ανθρώπους να βυθίζουν τα αβοκάντο στο νερό, μια κίνηση που σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις των ειδικών, μπορεί να προκαλέσει διάρροια και άλλες παρενέργειες.

Οι υποστηρικτές αυτής της τάσης ισχυρίζονται ότι αυτό επιβραδύνει τη διαδικασία οξείδωσης, εμποδίζοντας ουσιαστικά το αγαπημένο φρούτο να ωριμάσει πολύ σύντομα.

Πέρα όμως του ότι επιβραδύνει το μαύρισμα του φρούτου, δεν προσφέρει κάτι άλλο. Αντίθετα, η συγκεκριμένη μέθοδος αποθήκευσης δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη επικίνδυνων βακτηρίων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η μέθοδος ευνοεί τη ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών, όπως η λιστέρια και η σαλμονέλα, στην επιφάνεια του αβοκάντο.

Και οι δύο κατηγορίες μικροβίων, μπορούν να αρρωστήσουν σοβαρά τους καταναλωτές, προκαλώντας διάρροια.

Η βύθιση του αβοκάντο στο νερό επιβραδύνει τη διαδικασία οξείδωσης που προκαλεί υπερωρίμανση του αβοκάντο.

Αν και είναι ξεκάθαρο, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι αυτό το κόλπο διατηρεί τα αβοκάντο πιο φρέσκα για περισσότερο διάστημα, δεν θα πρέπει να προτείνετε αυτή τη μέθοδο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς είναι επικίνδυνη.

Ο καθηγητής Διατροφολογίας στο Πανεπιστήμιο Aston, Duane Mellor, επίσης αποθαρρύνει τους ανθρώπους από το να ακολουθήσουν αυτή την τάση.

«Αποθηκεύοντας τα αβοκάντο στο νερό, είναι πιθανότερο να αυξηθεί ο κίνδυνος αυτών των βακτηρίων που υπάρχουν σε αβλαβείς ποσότητες στον φλοιό του φρούτου».

Η λιστερίωση είναι μια σοβαρή κατάσταση που προκαλείται από την κατανάλωση τροφών που περιέχουν βακτήρια λιστέρια.

Αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τα μωρά, τις έγκυες γυναίκες, ανθρώπους άνω των 65 ετών και οποιονδήποτε άνθρωπο με εξασθενημένο ανοσοποιητικό.

Τα βακτήρια αποτελούν κοινό πρόβλημα στα κατεψυγμένα και έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, σύμφωνα με το NHS.

Οι ειδικοί τονίζουν επίσης ότι το πλύσιμο των αβοκάντο πριν τη βύθισή τους στο νερό, δεν εμποδίζει την εξάπλωση των βακτηρίων.

Μερικοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πιστεύουν ότι μπορούν να απολυμάνουν τη φλούδα από τα επιβλαβή παθογόνα. Αλλά η λιστέρια μπορεί να διεισδύσει στην ψίχα του αβοκάντο.

Αν θέλετε να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του αβοκάντο σας, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να το τυλίξετε σε μεμβράνη, διατηρώντας το κουκούτσι μέσα στο φρούτο ή να το αποθηκεύσετε μαζί με ψιλοκομμένα κρεμμύδια, λένε οι ειδικοί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.