Τα φρούτα και τα λαχανικά της άνοιξης είναι γεμάτα χρώμα και άρωμα, και το κυριότερο είναι ακόμα πιο νόστιμα, ενώ οι τιμές τους είναι σχετικά οικονομικές.

Ραπανάκια

Τα ραπανάκια μπορούν να δώσουν μία ιδιαίτερη γεύση και όψη στις σαλάτες σας. Το κόκκινο χρώμα τους οφείλεται στις ανθοκυανίνες, μία φυτοχημική ουσία που σύμφωνα με μελέτες καίει το λίπος και μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη.

Τα ραπανάκι επίσης μειώνουν την χοληστερόλη και τις φλεγμονές, ενώ έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients αναφέρει ότι μεταξύ άλλων μειώνουν την απορρόφηση της γλυκόζης στο έντερο.

Σπαράγγια

Τα σπαράγγια είναι πλούσια σε ασβέστιο, φολικό οξύ, σίδηρο και βιταμίνες Α, C, E, K και Β6. Έρευνα του 2016 από το τμήμα Φαρμακολογίας του Kastrurba Medical College, έδειξε ότι η διουρητική ιδιότητα των σπαραγγιών βοηθά στην απομάκρυνση τοξινών από τον οργανισμό.

Τα σπαράγγια περιέχουν επίσης φυτικές ίνες που επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης και παρατείνουν την αίσθηση του κορεσμού μετά από ένα γεύμα.

Βερίκοκα

Η εποχή τους ξεκινά από τα μέσα Απριλίου. Τα βερίκοκα είναι γλυκά, νόστιμα και πολύ θρεπτικά. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C και βιταμίνη Α, η οποία ενισχύει την όραση, το ανοσοποιητικό σύστημα και την λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος.

Ένα φλιτζάνι με βερίκοκα έχει 79 θερμίδες και 3 γραμμάρια φυτικών ινών. Λόγω της γλυκιά γεύσης τους αποτελούν μία ιδανική επιλογή για όταν έχεις λιγούρες για γλυκό χωρίς να πάρεις πολλές θερμίδες.

Φράουλες

Όπως τα ραπανάκια, έτσι και οι φράουλες οφείλουν το κόκκινο χρώμα τους στις ανθοκυανίνες που βοηθούν στην καύση του λίπους και την απώλεια βάρους. Αποτελούνται κατά 91% από νερό και έχουν λίγες θερμίδες: ένα φλιτζάνι φράουλες (150 γραμμάρια) έχει λιγότερες από 50 θερμίδες και περίπου 3 γραμμάρια φυτικές ίνες.

Οι φράουλες έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες οι οποίες είναι μαλακές, κολλώδεις και απορροφούν το νερό ώστε να σχηματιστεί στο πεπτικό σύστημα μια ουσία που μοιάζει με ζελέ.

Σύμφωνα με έρευνες, οι διαλυτές φυτικές ίνες παρατείνουν την αίσθηση κορεσμού, κάτι που βοηθάει στην απώλεια κιλών. Συμπληρωματικά, έρευνες δείχνουν ότι έτσι και αλλιώς οι φράουλες έχουν συσχετιστεί με τις μειωμένες πιθανότητες αύξησης βάρους μακροπρόθεσμα.

Βατόμουρα

Τα βατόμουρα ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τις φράουλες. Έχουν λίγες θερμίδες, είναι πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές ίνες και μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε φρουτοσαλάτες και συνταγές για λαχταριστά smoothies. Επίσης, τα βατόμουρα βελτιώνουν την υγεία του εγκεφάλου, αυξάνουν τον μεταβολικό ρυθμό και μειώνουν τις πιθανότητες για διαβήτη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!