Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση British Medical Journal, έδειξε ότι τα φλαβονοειδή, χημική ένωση σε ορισμένες τροφές, μπορεί να είναι εν μέρει υπεύθυνα για τις ιδιότητες απώλειας των περιττών κιλών που έχουν τα φρούτα και τα λαχανικά.
Στην εν λόγω έρευνα οι μελετητές συνέλεξαν στοιχεία από τις διατροφικές συνήθειες και την αλλαγή βάρους 130.000 ανδρών και γυναικών για δύο δεκαετίες.
Όπως φανέρωσε η έρευνα, η γενικότερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συνδέεται με την απώλεια και διατήρηση υγιούς βάρους.
Οι ίνες και το γλυκαιμικό φορτίο μιας τροφής (δηλαδή το πόσο αυτή η τροφή αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα) δεν είναι αρκετή για να εξηγήσει την απώλεια βάρους από φρούτα και λαχανικά.
Έτσι, οι έρευνες επικεντρώθηκαν στα φλαβονοειδή, τις φυσικές ενώσεις που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά και οι οποίες έχουν μια προστατευτική επίδραση στα φυτά από τα οποία προέρχονται. Προηγούμενες μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι τα φλαβονοειδή σε τροφές ολικής άλεσης μειώνουν την απορρόφηση του λίπους και αυξάνουν τις καύσεις θερμίδων.