Το ανοσοποιητικό σύστημα χρειάζεται πολλά και διαφορετικά θρεπτικά συστατικά για να λειτουργεί ομαλά, ώστε να μας προστατεύει από τους παθογόνους μικροοργανισμούς και να μας βοηθεί να αναρρώνουμε όταν αρρωστήσουμε.
Ποια τρόφιμα μπορούν να το ενισχύσουν;
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η υγιεινή διατροφή βελτιώνει την αντίσταση του οργανισμού μας στις νόσους», απαντά ανοσολόγος και επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής στο Κολλέγιο Ιατρικής Lerner της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. «Οτιδήποτε τρώμε επηρεάζει ολόκληρο τον οργανισμό, επομένως και το ανοσοποιητικό σύστημα».
Ωστόσο μερικά τρόφιμα είναι ιδιαιτέρως πλούσια στα συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργεί καλά, συνεχίζει. Πρόκειται για καθημερινά τρόφιμα, όπως τα εξής:
Λιπαρά ψάρια
Είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, οι επιδράσεις των οποίων στο ανοσοποιητικό έχουν μελετηθεί εκτενώς από τους επιστήμονες. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα επηρεάζουν σημαντικά την ενεργοποίηση όχι μόνο της εγγενούς ανοσίας με την οποία γεννιόμαστε, αλλά και της επίκτητης που αποκτάμε στη διάρκεια της ζωής μας. Καλές πηγές τους είναι:
- Ο σολομός
- Το σκουμπρί
- Ο μακρυπτέρυγος τόνος
- Η σαρδέλα
- Η πέστροφα
- Η ρέγγα
Εσπεριδοειδή
Είναι γνωστά ως καλή πηγή βιταμίνης C, η οποία ασκεί ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλει στην αντίδραση του ανοσοποιητικού, υποστηρίζοντας ποικίλες κυτταρικές λειτουργίες του. Πολλά εσπεριδοειδή περιέχουν ικανοποιητικές ποσότητες βιταμίνης C. Την περισσότερη έχουν:
- Γκρέιπ φρουτ
- Λεμόνια
- Πορτοκάλια
- Μανταρίνια
Αν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή, προσέξτε το γκρέιπ φρουτ. Αλληλεπιδρά με τουλάχιστον 85 φάρμακα, μειώνοντας ή αυξάνοντας την δραστικότητά τους.
Σκόρδο
Περιέχει συστατικά τα οποία τονώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού διεγείροντας πολλά από τα κύτταρά του, όπως:
- Τα μακροφάγα
- Τα λεμφοκύτταρα
- Τα φυσικά κύτταρα-φονείς (natural killer cells)
- Τα δενδριτικά
- Τα ηωσινόφιλα
- Πιπερόριζα (τζίντζερ)
Ασκεί αντιφλεγμονώδη δράση στο ανοσοποιητικό και τονώνει τη λειτουργία πολλών κυττάρων του. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στα βιολογικώς δραστικά συστατικά που περιέχει, ιδίως τις φαινολικές ενώσεις του. Το τζίντζερ ασκεί επίσης αντιοξειδωτική, αντικαρκινικά και νευροπροστατευτική δράση. Είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης C, μαγνησίου και καλίου, που επίσης βοηθούν τους φυσικούς αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού μας.
Κουρκουμάς
Το μπαχαρικό αυτό είναι διάσημο για την ικανότητά του να τονώνει το ανοσοποιητικό και να καταπολεμά τους ιούς. Η δράση αυτή οφείλεται στη δραστική ουσία του, την κουρκουμίνη, η οποία μειώνει τη φλεγμονή και καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που προκαλούν βλάβες στα κύτταρα.
Μπρόκολο
Περιέχει άφθονη βιταμίνη C (περισσότερη απ’ όση τα εσπεριδοειδή), καθώς και βιταμίνες Α και Ε. Το ανοσοποιητικό τονώνουν ιδιαιτέρως οι θειούχες ενώσεις του που συμβάλλουν στην παραγωγή γλουταθειόνης.
Η γλουταθειόνη είναι ένα συστατικό που ρυθμίζει την ισορροπία μεταξύ της εγγενούς ανοσίας και της φλεγμονής. Επιπλέον καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, μειώνοντας τις βλάβες στα κύτταρα του ανοσοποιητικού.
Πιπεριές
Και αυτές περιέχουν περισσότερη βιταμίνη C από τα εσπεριδοειδή (σχεδόν την τριπλάσια ποσότητα από τα πορτοκάλια). Μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι ασκούν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.
Σπανάκι
Αποτελεί θαυμάσια πηγή βήτα-καροτίνης, ενός συστατικού που στον οργανισμό μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη αυτή είναι γνωστή για τη δράση της κατά των λοιμώξεων. Περιέχει επίσης φολικό οξύ, το οποίο διεγείρει το ανοσοποιητικό, σύμφωνα με αρκετές μελέτες.
Γιαούρτι
Τα γιαούρτια περιέχουν προβιοτικά συστατικά τα οποία είναι σημαντικά για καλή υγεία του εντέρου. Μελέτες έχουν δείξει ότι το μικροβίωμα του εντέρου συνεργάζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα για να μειώσουν τα παθογόνα και να εντείνουν τις ανοσολογικές αντιδράσεις. Το μικροβίωμα είναι οι αποικίες των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο. Να προτιμάτε το σκέτο, λευκό γιαούρτι, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, συνιστά η Dr. Calabrese.
Αμύγδαλα
Είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, μία πανίσχυρη αντιοξειδωτική ουσία. Περιέχουν επίσης υγιεινά λιπαρά, τα οποία βοηθούν την βιταμίνη Ε να απορροφηθεί από τον οργανισμό. Με τον τρόπο αυτό ενισχύουν τις άμυνες του οργανισμού μας κατά των λοιμώξεων. Περίπου μισή μερίδα (ή 40 γραμμάρια) αμυγδάλων την ημέρα παρέχουν την ημερήσια συνιστώμενη δόση βιταμίνης Ε.
Ηλιόσποροι
Και αυτή παρέχουν άφθονη βιταμίνη Ε, αλλά έχουν και σελήνιο, ένα άλλο συστατικό που βοηθά το ανοσοποιητικό. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ανοσολογική δράση του είναι διπλή. Αφ΄ ενός, το ενεργοποιεί όταν υπάρξει ανάγκη. Αφ’ ετέρου του δίνει μήνυμα να κατασταλεί όταν εκλείπει η απειλή, προστατεύοντάς μας έτσι από τη χρόνια φλεγμονή.