Όπως θα έχετε ήδη ακουστά, η γλυκόριζα χρησιμοποιείται κυρίως ως γλυκαντικό σε γλυκίσματα και ροφήματα.
Ωστόσο, εδώ και αιώνες χρησιμοποιείται και ως φαρμακευτικό βότανο μιας και τα οφέλη της στην υγεία μας είναι πολλά.
Βέβαια, στην περίπτωση της γλυκόριζας, το “μέτρον άριστον’ πρέπει να τηρείται, μιας και η υπερβολική κατανάλωσή της, φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα.
Τα οφέλη της στην υγεία μας
Καταπραϋντικό για το στομάχι
Λόγω των καταπραϋντικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως η καούρα, το έλκος στομάχου, η κολίτιδα και η γαστρίτιδα ή άλλη φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου
Καταπολεμά το στρες
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Molecular and Cellular Endocrinology, η γλυκόριζα μπορεί να βοηθήσει το σώμα να ρυθμίσει αποτελεσματικότερα την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες
Βοηθά στο αναπνευστικό
Μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων του αναπνευστικού, όπως ο βήχας, ο πονόλαιμος, το άσθμα και η βρογχίτιδα. Επίσης, έχει και βλεννολυτικές και βρογχοδιασταλτικές ιδιότητες.
Ενισχύει το ανοσοποιητικό
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Food Chemistry διαπίστωσε ότι η γλυκόριζα έχει αντιοξειδωτικές και ανοσοδιεγερτικές ιδιότητες και περιορίζει τις βλάβες από την ανεξέλεγκτη δράση των ελεύθερων ριζών.
Βελτιώνει την όψη της επιδερμίδας
Βοηθά στη θεραπεία δερματικών παθήσεων όπως το έκζεμα, η ψωρίαση, η φλεγμονή, τα ηλιακά εγκαύματα, η επίμονη ερυθρότητα και οι μύκητες των ποδιών. Επίσης, η τοπική χρήση σκευασμάτων με εκχύλισμα γλυκόριζας μπορεί να ανακουφίσει από το οίδημα και τη φαγούρα
Κάνει καλό στην υγεία των δοντιών και των ούλων
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Natural Products, η γλυκόριζα περιέχει δύο αποτελεσματικές αντιβακτηριακές ενώσεις που αποτρέπουν την ανάπτυξη βακτηρίων που προκαλούν τερηδόνα και ουλίτιδα
Μπορεί να εμποδίσει τον πολλαπλασιασμό του κορωνοϊού
Σύμφωνα με έρευνες, η γλυκόριζα επειδή λειτουργεί και ως αντιικό, μπορεί να εμποδίσει τον πολλαπλασιασμό του κορονοϊού.
Αλλά και πιθανές παρενέργειες
Ωστόσο, αν η γλυκόριζα καταναλωθεί σε υπερβολικές δόσεις, μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα καλίου στο σώμα, γεγονός που προκαλεί μυϊκή αδυναμία. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται υποκαλιαιμία.
Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, τα άτομα που κατανάλωναν πάρα πολύ γλυκόριζα για περίοδο δύο εβδομάδων παρουσίασαν ανωμαλίες στην κατακράτηση υγρών και στον μεταβολισμό.
Η κατανάλωση υπερβολικής γλυκόριζας μπορεί να ανεβάσει πολύ την αρτηριακή πίεση και να προκαλέσει πρήξιμο και ανωμαλία στον καρδιακό παλμό.