Το κουνουπίδι μπορεί να μην αποτελεί αγαπημένη τροφή, ωστόσο έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας.
Το κουνουπίδι είναι μέλος της οικογένειας των σταυρανθών λαχανικών μαζί με τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, το μπρόκολο, το kale, τα γογγύλια, οι ρέβες και άλλα.
Όλα αυτά τα λαχανικά περιέχουν μια ουσία που παράγει μια έντονη, ξεχωριστή οσμή, την οποία ορισμένοι βρίσκουν αντιπαθητική. Αλλά αυτή η οικογένεια λαχανικών προσφέρει επίσης ευρύ φάσμα ωφελειών για την υγεία και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου.
Κουνουπίδι: Ο «σούπερ σταρ» της διατροφής
Όσον αφορά τη διατροφική αξία του, το κουνουπίδι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «σούπερ σταρ».
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες C και Κ και είναι επίσης καλή πηγή φυλλικού οξέος, το οποίο υποστηρίζει την ανάπτυξη των κυττάρων και είναι απαραίτητο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Το κουνουπίδι δεν περιέχει λιπαρά και χοληστερόλη. Και είναι χαμηλό σε νάτριο. Μια μερίδα του ενός φλιτζανιού περιέχει μόνο 25 θερμίδες, 5 γραμμάρια υδατανθράκων και 2 γραμμάρια φυτικών ινών.
Πώς να επιλέξετε ένα καλό κουνουπίδι
Αναζητήστε ένα κουνουπίδι με σφιχτό, κρεμώδες λευκό κεφάλι και φωτεινά πράσινα, σταθερά προσκολλημένα πάνω του φύλλα. Αποφύγετε τα κουνουπίδια με καφέ κηλίδες ή χαλαρά κομμάτια.
Χωρίστε το σε κομμάτια ή στα μπουκετάκια του. Προσοχή: το κουνουπίδι, αν παραμείνει τυλιγμένο σε σελοφάν / κλεισμένο σε σακούλα, μπορεί να χαλάσει γρηγορότερα λόγω της υγρασίας που παγιδεύεται στη σακούλα. Ξετυλίξτε το και μεταφέρετέ το σε μια χαλαρά σφραγισμένη σακούλα με μια χαρτοπετσέτα για να βοηθήσει στην απορρόφηση της υγρασίας. Το κουνουπίδι, όταν είναι ολόκληρο και όχι κομμένο, μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο τέσσερις έως επτά ημέρες.
Για να δώσετε περισσότερο χρώμα σε συνοδευτικά, σαλάτες και σνακ, δοκιμάστε πράσινο, πορτοκαλί ή μοβ κουνουπίδι.
Τα νέα πρόσωπα ενός κοινού λαχανικού
Αν αναζητείτε νέους τρόπους να μαγειρέψετε το κουνουπίδι, δοκιμάστε να ρίξετε τα μπουκετάκια στο μούλτι για να φτιάξετε ζύμη πίτσας με κουνουπίδι ή ψιλοκόψτε το σε μικρά κομμάτια και τηγανίστε το. Αν έχετε παιδιά, ζητήστε τους να σας βοηθήσουν, για να εξοικειωθούν με μαζί του ευκολότερα.
Και μία συνταγή από τη Mayo Clinic
Ψητό κουνουπίδι με παρμεζάνα
Για 6 άτομα
- 1/2 κούπα τριμμένη φρυγανιά
- 1/4 κούπα ψιλοτριμμένη παρμεζάνα
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο ξύσμα λεμονιού
- 1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 3 φλιτζάνια μικρά μπουκετάκια κουνουπιδιού
Γεμίστε μια μεσαία κατσαρόλα με νερό και αφήστε το να πάρει βράση. Ζεστάνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Λαδώστε ελαφρά ένα ταψάκι.
Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε τη φρυγανιά, το τυρί, το λάδι, το ξύσμα λεμονιού, το βασιλικό, την πάπρικα και το αλάτι μέχρι να αναμειχθούν καλά.
Ρίξτε το κουνουπίδι σε βραστό νερό για τρία λεπτά και στραγγίστε το. Τοποθετήστε το στο ταψί και πασπαλίστε ομοιόμορφα με το μείγμα της φρυγανιάς. Ψήστε για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ελαφρά η κρούστα.
Διατροφικές πληροφορίες για μία μερίδα ίση με 1/2 κούπα: 3 χιλιοστόγραμμα χοληστερόλης, 163 χιλιοστόγραμμα νατρίου, 6 γραμμάρια υδατανθράκων, 1 γραμμάριο φυτικών ινών, 1 γραμμάριο σακχάρων, 3 γραμμάρια πρωτεΐνης.