Τα καρύδια όπως θα έχετε ήδη ακουστά, είναι πλούσια σε λιπαρά, λινολεϊκό και α- λινολενικό οξύ, πρωτεΐνες, φώσφορο, φυλλικό οξύ, χαλκό, μαγνήσιο και κάλιο, με καλή αναλογία σε φυτικές ίνες, πολυφαινόλες, τανίνη και βιταμίνη Ε, πλούσια σε ενέργεια και χαμηλά σε σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά οξέα.
Συγκρίνοντάς τα με τους περισσότερους ξηρούς καρπούς, που περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα καρύδια, είναι μοναδικά, επειδή είναι πλούσια σε ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα.
Τα καρύδια διακρίνονται για την πλούσια διατροφική τους αξία σε σχέση με τα φιστίκια, τα αμύγδαλα, τα φιστίκια Αιγίνης και άλλους ξηρούς καρπούς.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης μελέτης που παρουσιάστηκαν στο εθνικό συνέδριο της American Chemical Society (ACS) τα καρύδια αποτελούν τους ξηρούς καρπούς με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ενώσεις.
Μάλιστα, τα καρύδια περιέχουν σχεδόν διπλάσια ποσότητα αντιοξειδωτικών σε σχέση με τους άλλους συχνά καταναλισκόμενους ξηρούς καρπούς, όπως είναι τα αμύγδαλα, τα φιστίκια και τα κάσιους.
Τα αντιοξειδωτικά συστατικά των καρυδιών ανήκουν στην κατηγορία των πολυφαινολών, ενώσεων που αλληλεπιδρούν με τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου εξουδετερώνοντάς τες και να συμβάλλουν κατ’ αυτόν τον τρόπο στην προστασία των κυττάρων του οργανισμού.
Οι ελεύθερες ρίζες είναι ενώσεις που παράγονται από διάφορες χημικές αντιδράσεις που πραγματοποιούνται στο ανθρώπινο σώμα, όπως επίσης και λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ή των καπνιστικών συνηθειών. Όταν έρθουν σε επαφή με τα κύτταρα εκκινούν μία σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων που διαταράσσουν τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων και μπορεί να οδηγήσουν στην καταστροφή τους.
Τα καρύδια περιέχουν σχεδόν διπλάσια ποσότητα πολυφαινολών σε σχέση με τα αμύγδαλα, τα φιστίκια, τα φουντούκια, τα κάσιους και άλλους ξηρούς καρπούς.
“Η κατανάλωση επτά καρυδιών την ημέρα μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί στην καθημερινή διατροφή των ατόμων, εμπλουτίζοντάς την με σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών συστατικών”, σχολιάζει ο ερευνητής Joe Vinson, καθηγητής χημείας στο πανεπιστήμιο του Scranton.
“Τα αντιοξειδωτικά συστατικά των καρυδιών είναι έως και 15 φορές πιο ισχυρά από τη βιταμίνη E, μία ένωση πολύ γνωστή για τις αντιοξειδωτικές τις ιδιότητες”, προσθέτει ο Joe Vinson.
Σε γενικές γραμμές, οι ξηροί καρποί, όταν καταναλώνονται ωμοί, ανάλατοι και με μέτρο, αποτελούν μία πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών, ιχνοστοιχείων και φυτικών ινών.
Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την τακτική τους κατανάλωση με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, καρκίνου, και σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.
Δεν έχετε λοιπόν, παρά να εντάξετε τα καρύδια στην καθημερινή σας διατροφή και να είστε σίγουροι πως η μετρημένη κατανάλωσή τους θα σας ωφελήσει τα μέγιστα!