Οι ντομάτες έχουν πολλά οφέλη για την υγεία καθώς εκτός από χαμηλές θερμίδες είναι πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.
Είναι όμως η ντομάτα φρούτο ή είναι λαχανικό; Και τι ρόλο παίζει σε καταστάσεις, όπως η ουρική αρθρίτιδα;
Τα διατροφικά στοιχεία
Παρακάτω ακολουθεί μια λεπτομερής ματιά στο διατροφικό τους προφίλ:
Η ντομάτα είναι φρούτο ή λαχανικό;
Η συζήτηση για το αν μια ντομάτα είναι φρούτο ή λαχανικό έχει μια ξεκάθαρη απάντηση: και τα δύο!
- Βοτανική οπτική: Οι ντομάτες είναι φρούτα, επειδή αναπτύσσονται από την ωοθήκη ενός λουλουδιού και περιέχουν σπόρους.
- Μαγειρική οπτική: Στην μαγειρική, οι ντομάτες αντιμετωπίζονται ως λαχανικά λόγω της αλμυρής τους γεύσης.
Γιατί η ντομάτα μπορεί να είναι επιδεινώσει την ουρική αρθρίτιδα
Οι ντομάτες φημίζονται για τη θρεπτική τους αξία, αλλά δεν είναι ιδανικές για όλους, ιδιαίτερα για άτομα με ουρική αρθρίτιδα.
Η ουρική αρθρίτιδα είναι ένας τύπος αρθρίτιδας, που προκαλείται από αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα. Το ουρικό οξύ μπορεί να σχηματίσει κρυστάλλους στις αρθρώσεις, οδηγώντας σε επώδυνες εξάρσεις.
Οι ντομάτες έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες (ενώσεις που συνήθως συνδέονται με την παραγωγή ουρικού οξέος). Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα ουρικού οξέος σε ορισμένα άτομα.
Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει συμπτώματα ουρικής αρθρίτιδας, καθιστώντας τις ντομάτες μια διατροφική ανησυχία για ορισμένους.
Για τους πάσχοντες από ουρική αρθρίτιδα, ακόμη και μικρές αυξήσεις στο ουρικό οξύ μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή των αρθρώσεων. Οι ντομάτες μπορεί να λειτουργήσουν ως διατροφικά ερεθιστικά, επιδεινώνοντας τα συμπτώματα σε ευαίσθητα άτομα.
Τι πρέπει να κάνουν οι ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα
- Παρακολουθήστε τα συμπτώματά σας μετά την κατανάλωση ντομάτας.
- Συμβουλευτείτε γιατρό εάν υποψιάζεστε ότι υπάρχει σχέση οι ντομάτες συνδέονται με εξάρσεις στην ουρική σας αρθρίτιδα.
- Εξετάστε εναλλακτικά λαχανικά χαμηλής περιεκτικότητας σε πουρίνες, όπως τα κολοκυθάκια ή τα φυλλώδη χόρτα
Ντομάτα: Οφέλη υγείας
Οι ντομάτες είναι γεμάτες με θρεπτικά συστατικά, που προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων για την υγεία:
- Πλούσια σε αντιοξειδωτικά: Το λυκοπένιο, το κύριο αντιοξειδωτικό της ντομάτας, εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.
- Υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς: Το κάλιο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Το λυκοπένιο μειώνει την LDL χοληστερόλη και -ως εκ τούτου- τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών.
- Βελτιώνει την όραση: Η βιταμίνη Α και η β-καροτίνη στη ντομάτα υποστηρίζουν την υγεία του αμφιβληστροειδούς και προστατεύουν από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
- Ενισχύει την υγεία του δέρματος: Η βιταμίνη C ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου, βελτιώνοντας την ελαστικότητα του δέρματος και μειώνοντας τις ρυτίδες. Το λυκοπένιο προσφέρει προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία.
- Βοηθά την πέψη: Οι φυτικές ίνες στη ντομάτα προάγουν την υγεία του εντέρου, υποστηρίζοντας ένα υγιές μικροβίωμα και αποτρέποντας τη δυσκοιλιότητα.
- Πιθανή προστασία από τον καρκίνο: Μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση ντομάτας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, του πνεύμονα και του στομάχου, χάρη στις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες.
Συχνές Ερωτήσεις
Πώς η ντομάτα κάνει καλό στο δέρμα;
Η ντομάτα είναι πλούσια σε βιταμίνη C και λυκοπένιο, τα οποία ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου, βελτιώνουν την ελαστικότητα του δέρματος και προστατεύουν από τις βλάβες από τον ήλιο.
Είναι ασφαλές να τρώω ντομάτες κάθε μέρα;
Για τους περισσότερους ανθρώπους η καθημερινή κατανάλωση ντομάτας είναι ασφαλής και προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία.
Οι πάσχοντες από ουρική αρθρίτιδα θα πρέπει να παρακολουθούν την κατανάλωση ντομάτας, για να αποφύγουν πιθανές εξάρσεις.
Σύνοψη
Η ντομάτα είναι μια ευέλικτη και θρεπτική προσθήκη σε κάθε δίαιτα, αποτελώντας πλούσια πηγή βιταμινών, αντιοξειδωτικών και μετάλλων. Είτε θεωρηθεί ως φρούτο είτε ως λαχανικό, τα οφέλη της για την υγεία είναι αναμφισβήτητα.
Ωστόσο, τα άτομα με ουρική αρθρίτιδα πρέπει να είναι προσεκτικά λόγω της πιθανής επίδρασης της ντομάτας στα επίπεδα ουρικού οξέος.