ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Αυτά είναι τα τρόφιμα που πρέπει να αγοράζουμε βιολογικά

Τι κερδίζουμε τρώγοντας βιολογικά προϊόντα

Αυτά είναι τα τρόφιμα που πρέπει να αγοράζουμε βιολογικά

Αδιαμφισβήτητα, το ιδανικό θα ήταν να αγοράζουμε και να τρώμε τα πάντα βιολογικά, προκειμένου να είμαστε σίγουροι ότι έχουν καλλιεργηθεί χωρίς λιπάσματα, εντομοκτόνα και χημικά.

Ίσως ακόμα καλύτερο θα ήταν να γνωρίζαμε προσωπικά τους παραγωγούς, καλλιεργητές και κτηνοτρόφους από τους οποίους προμηθευόμαστε τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, ώστε να ξέρουμε ακριβώς τις συνθήκες, τον τόπο αλλά και ό,τι χρησιμοποιήθηκε για να παραχθούν.

Δεν είναι όμως πάντα τα παραπάνω εφικτά, είτε λόγω κόστους, επειδή τα βιολογικά προϊόντα λόγω μικρότερης και δυσκολότερης παραγωγής τους είναι πιο ακριβά, είτε λόγω περιορισμένου χρόνου ώστε να προμηθευτούμε σε καθημερινή βάση όλα όσα πρόκειται να καταναλώσουμε εμείς και η οικογένειά μας είτε επειδή δεν έχουμε πρόσβαση σε τόσο μεγάλη ποικιλία τροφίμων.

Τι κερδίζουμε τρώγοντας βιολογικά

*Μπορούμε να θεωρούμε ότι – τουλάχιστον ως έναν βαθμό – τα ζώα που εμπλέκονται στην όλη διαδικασία παραγωγής των ζωικών προϊόντων αντιμετωπίζονται πιο προσεκτικά και σωστά.

*Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Όσλο, που δημοσιεύτηκε στην «Αμερικανική Ιατρική Επιθεώρηση για την Κλινική Διατροφή», έδειξε ότι όταν τα συστατικά της μεσογειακής διατροφής καταναλώνονται βιολογικά, η ποσότητα των εντομοκτόνων που παίρνουμε μέσω της τροφής μας μπορεί να μειωθεί κατά 90%.

*Έρευνα του Πανεπιστημίου του Παρισιού το 2018 σε 68.000 ανθρώπους βρήκε ότι εκείνοι που έτρωγαν τα περισσότερα βιολογικά τρόφιμα είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν καρκίνο από εκείνους που έτρωγαν τα λιγότερα. Αν και οι ειδικοί σημείωσαν ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους όσοι επιλέγουν βιολογικά παθαίνουν σπανιότερα καρκίνο, όπως ίσως το γεγονός ότι είναι συχνά πιο μορφωμένοι ή και τείνουν να ασχολούνται περισσότερο με την υγεία τους, σίγουρα η κατανάλωση βιολογικών συνέβαλε σε αυτή τη μειωμένη πιθανότητα.

*Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι τα βιολογικά τρόφιμα είναι πιθανό να έχουν πιο πολλές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας συνέκρινε φράουλες, καλαμπόκι και ένα συγκεκριμένο είδος μούρων σχετικά με το πόσα ευεργετικά φυτοχημικά περιείχαν και βρήκε ότι τα βιολογικά είχαν ακόμα και 50% περισσότερα από τα μη βιολογικά.

Γιατί; Οι ειδικοί εικάζουν ότι αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα φυτά, που προστατεύονται συνεχώς από φυτοφάρμακα, δεν χρειάζεται να «προσπαθήσουν» ώστε να δυναμώσουν για να προστατευτούν από τους εξωτερικούς εισβολείς. Αντίθετα, αυτό συμβαίνει με τις βιολογικές καλλιέργειες που είναι πολύ λιγότερο προστατευμένες και άρα και πιο δυνατές και κατ’ επέκταση πιο πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά.

*Σύμφωνα με μια σειρά από έρευνες από το Πανεπιστήμιο του Newcastle, το βιολογικό γάλα περιέχει περίπου 50% περισσότερα ευεργετικά ω3 λιπαρά οξέα από ό,τι το συμβατικό γάλα. Έρευνες από τα Πανεπιστήμια της Γλασκώβης και του Λίβερπουλ έδειξαν ότι το βιολογικό γάλα μας δίνει επίσης περισσότερη βιταμίνη Ε και βήτα καροτένια (που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας). Περισσότερα ω3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες Ε και Α φαίνεται επίσης να έχει και το βιολογικό κρέας.

Ο κατάλογος με τα τρόφιμα που χρειάζεται να επιλέγουμε βιολογικά

Η βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση για τη δράση ενάντια στα φυτοφάρμακα Pesticide Action Network (PAN) μέτρησε 122 διαφορετικά φυτοφάρμακα σε διάφορα τρόφιμα και παρουσίασε τη λίστα με αυτά που ήταν τα πιο επιβαρυμένα, συστήνοντας στους καταναλωτές να προτιμούν όποτε είναι δυνατόν βιολογικής προέλευσης. Αυτά είναι:

*Πατάτες, κρεμμύδια, καρότα

Οι πατάτες, τα καρότα, τα παντζάρια, τα κρεμμύδια και όλα τα λαχανικά των οποίων τρώμε τους βολβούς, οι οποίοι μεγαλώνουν μέσα στο χώμα, είναι κατά κανόνα πιο επιβαρυμένα από λιπάσματα αλλά και από όποιες ουσίες (π.χ. τοξικά βαρέα μέταλλα και παράγωγα που δρουν ως τοξικοί ενδοκρινικοί διαταράκτες) για διάφορους λόγους υπάρχουν στο χώμα ή στον υδροφόρο ορίζοντα τις περιοχής που καλλιεργούνται.

Γι’ αυτό και οι ειδικοί συστήνουν να επιλέγουμε βιολογικά λαχανικά, τα οποία κατά τεκμήριο καλλιεργούνται χωρίς λιπάσματα, εντομοκτόνα και χημικά.

*Φρούτα με μαλακό φλοιό

Οι φράουλες, τα σταφύλια, τα κεράσια, τα διάφορα μούρα είναι από τα φρούτα που είναι σκόπιμο να επιλέγουμε να αγοράζουμε βιολογικά καθώς το λεπτό τους «δέρμα» αφήνει τα εντομοκτόνα να εισχωρήσουν στη σάρκα τους ευκολότερα. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να τα καταναλώνουμε εκτός της εποχής τους.

*Σπανάκι

Στις διάφορες μετρήσεις φαίνεται ότι το σπανάκι είναι από τα τρόφιμα που έχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα εντομοκτόνων αναλογικά σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα που αναλύθηκαν.

*Πιπεριές

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όπως και το σπανάκι, φαίνεται να έχουν υψηλές συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων στις διάφορες αναλύσεις. Αν τις πλένουμε καλά – όπως και όλα τα υπόλοιπα φρούτα και λαχανικά –, καταφέρνουμε να αφαιρέσουμε κάποια ποσότητα των εντομοκτόνων, αλλά όχι όλη όση μπορεί να υπήρχε επάνω τους ή να έχει εισχωρήσει μέσα τους βέβαια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.