Ακόμα κι αν προφυλάσσεις το δέρμα σου από την ηλιακή ακτινοβολία πρέπει να ενισχύσεις τον οργανισμό σου και με αντιοξειδωτικά τα οποία παρέχουν στην επιδερμίδα επιπλέον προστασία και τα οποία εντοπίζονται σε πολλά τρόφιμα.
Ντομάτες
Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και πολλά ακόμα θρεπτικά συστατικά που ωφελούν τον οργανισμό. Ένα από τα αντιοξειδωτικά που εντοπίζονται στην ντομάτα είναι το λυκοπένιο το οποίο σύμφωνα με έρευνα του 2022 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Biology, προστατεύει από τα εγκαύματα στο δέρμα.
Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, μπορείτε να ψήσετε τη ντομάτα με λίγο ελαιόλαδο. Η θερμότητα και τα «καλά» λιπαρά που περιέχει το ελαιόλαδο αυξάνουν την ποσότητα λυκοπενίου που απορροφά ο οργανισμός.
Επιπλέον, η ντομάτα είναι καλή πηγή βιταμίνης C, ένα συστατικό το οποίο επίσης έχει αντιοξειδωτική δράση και ωφελεί το δέρμα.
Γλυκοπατάτα
Οι γλυκοπατάτες έχουν γλυκιά γεύση και υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν το δέρμα από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Είναι εξαιρετική πηγή βήτα-καροτίνης, ένα αντιοξειδωτικό που απορροφά την υπεριώδη ακτινοβολία και εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες, σύμφωνα με μελέτη του 2020 που δημοσιεύτηκε στο BBA – Molecular and Cell Biology of Lipids.
Αμύγδαλα
Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε βιτμαίνη Ε, πολυφαινόλες και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, συστατικά που ενισχύουν την υγεία της επιδερμίδας, προστατεύοντάς την.
Σολομός
Ο σολομός είναι επίσης εξαιρετική πηγή «καλών» λιπαρών οξέων και αντιοξειδωτικών. Σύμφωνα με μελέτη του 2018 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, περιέχει ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ονομάζεται ασταξανθίνη, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία και παράλληλα έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιοτητες.
Κόκκινα σταφύλια
Τα σταφύλια είναι γεμάτα με ρεσβερατρόλη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να βελτιώσει την άμυνα του δέρματός σας ενάντια στις ακτίνες του ήλιου. Μια μελέτη του 2022 που δημοσιεύτηκε στο Antioxidants εξέτασε προσεκτικά τις επιπτώσεις της κατανάλωσης σταφυλιού στη ρύθμιση της βλάβης του δέρματος που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη συμβουλεύτηκαν να καταναλώνουν 2 ¼ φλιτζανιών σταφύλι ημερησίως για δύο εβδομάδες. Στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η βραχυπρόθεσμη κατανάλωση σταφυλιού απέτρεψε με επιτυχία τα ηλιακά εγκαύματα από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.