Είναι συχνό πολλές φορές να μην πολυπροσέχουμε τη διατροφή μας, με αποτέλεσμα όταν ανεβαίνουμε στην ζυγαριά μας να έχουμε περισσότερα κιλά.
Πολλές από τις καθημερινές μας δραστηριότητες σχετίζονται άμεσα με την διασκέδαση που προσφέρει η κατανάλωση φαγητού ή το μαγείρεμα και αποτελούν άμεσο εχθρό της σιλουέτας μας.
Βάλτε φρένο, όχι όμως στις συνήθειες που σας χαλαρώνουν, αλλά στην υπερκατανάλωση φαγητού και αποφύγετε τα περιττά κιλά.
Νομίζεις ότι το λίπος είναι ο εχθρός σου κι έτσι οδηγείσαι να επιλέγεις τυποποιημένα τρόφιμα που έχουν παρασκευαστεί χωρίς αυτό. Τυπικά, έχεις γλιτώσει το λίπος, αλλά στην ουσία φορτώνεσαι με πιο παχυντικά συστατικά: οι βιομηχανίες έχουν αντικαταστήσει το λίπος με περισσότερη ζάχαρη και αλάτι.
Για τον ίδιο λόγο αποφεύγεις τις πατάτες και τα ζυμαρικά -λες και ένα πιάτο από δαύτα θα στείλει το βάρος σου στα ύψη. Και νομίζεις ότι πράττεις σωστά. Αλλά δεν ισχύει 100%.
Για να μάθεις ακριβώς τι πραγματικά φορτώνει με κιλά στο σώμα σου και γιατί δεν φεύγει με τίποτε το πλαδαρό λίπος από την κοιλιά σου διάβασε τα δεδομένα των τελευταίων ερευνών.
Οι επόμενες συμβουλές είναι βασισμένες σ’ αυτά τα επίσημα στοιχεία. Αν τις ακολουθήσεις, θα διαπιστώσεις ότι πολύ γρήγορα θα χωρέσεις στο παλιό παντελόνι σου.
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ένα επιβλητικό 98,6% παχύσαρκων ατόμων, επιλέγουν να τρώνε τουλάχιστον δυο γεύματα της ημέρας σε μεγάλα και βαθιά πιάτα. Μετάφραση: περισσότερη τροφή, περισσότερες θερμίδες, περισσότερο σωματικό λίπος.
Κράτα τις μερίδες σου υπό έλεγχο επιλέγοντας να σερβιρίζεσαι σε μικρότερα πιάτα. Συνήθως, μόλις αδειάζεις το μικρό πιάτο σου, ο εγκέφαλος δίνει σήμα κορεσμού. Και δεν θα ξαναπάς στην κουζίνα για λίγη παραπάνω δόση φαγητού, λένε οι ερευνητές.
Μια μελέτη της επιστημονικής επιθεώρησης American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι όταν παχύσαρκα άτομα ενσωμάτωσαν δημητριακά ολικής άλεσης στη διατροφή τους, σε διάστημα 3 μηνών έχασαν περισσότερο κοιλιακό λίπος.
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που οδηγούν σε αυτά τα οφέλη, αλλά το πιο αξιοσημείωτο είναι το εξής: οι τροφές από σιτάρι ολικής άλεσης (σαν το «μαύρο» ψωμί) περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες και ευρύτερα ενισχυμένη θρεπτική αξία από τα αντίστοιχα προϊόντα που πρασκευάζονται από ραφιναρισμένους κόκκους σταριού -όπως το άσπρο ψωμί.
Έρευνα από το επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine δείχνει ότι αν ένας κολλητός φίλος σου είναι παχύσαρκος, έχεις τον κίνδυνο να γίνεις μακροπρόθεσμα σαν κι αυτόν σε ποσοστό 57% -αυτό πιθανότατα έχει να κάνει με τις κοινωνικές νόρμες που είστε εκτεθειμένοι από κοινού.
Ωστόσο, το να παρατήσεις τον λιχούδη κολλητό σου γι’ αυτό το λόγο, είναι φάουλ. Τουλάχιστον προσπάθησε να τον παρασύρεις στην μεριά σου, επιδιώκοντας να μοιράζεστε μαζί πιο υγιεινές δραστηριότητες (γυμναστήριο, sushi bar). Αν τίποτε δεν τον σταματά, θέσε του το μεγάλο δίλλημα: Ή εγώ ή τα cheesecakes!
Ερευνητική ιατρική ομάδα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έχουν συνηθίσει (συνήθως από λαιμαργία) να καταπίνουν μεγάλες μπουκιές φαγητού, καταναλώνουν πάνω από 50% περισσότερες θερμίδες σε ένα γεύμα.
Κόβοντας με το μαχαίρι σε μικρότερες μπουκιές ακόμη και το χάμπουργκερ, και μασώντας αργά κάθε μπουκιά, θα αυξήσεις το αίσθημα κορεσμού απολαμβάνοντας επιπλέον περισσότερο το φαγητό σου. Ο γενικός κανόνας: όσο πιο μικρές οι δαγκωματιές, τόσο πιο λεπτή θα δεις την περίμετρο της κοιλιάς σου.
Όποτε βρεθείς σε επαγγελματικό, κοινωνικό, οικογενειακό ή τουριστικό μπουφέ, αντιστάσου. Μια μελέτη στο περιοδικό Obesity (Παχυσαρκία) διαπίστωσε ότι όταν το φαγητό δεν σερβίρεται σε συγκεκριμένες μερίδες, οι άνθρωποι καταναλώνουν 35% περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια ενός γεύματος.
Μολονότι το σώμα σου καίει θερμίδες και λίπος ακόμη και κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου, εντούτοις δεν μπορεί να επιτελέσει αυτό το έργο όταν είναι απασχολημένο με την επεξεργασία ενός γεμάτου στομαχιού.
Παλιές και νέες μελέτες καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: καταναλώνοντας το τελευταίο γεύμα της ημέρας μετά τις 8 μ.μ., κάνεις ό,τι χειρότερο μπορείς στο σωματικό σου βάρος –το αυξάνεις ραγδαία.
Ελέγχοντας συχνά-πυκνά το σωματικό σου βάρος ενισχύεις το στόχο σου, που είναι το αδυνάτισμα, λένε ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, οι οποίοι παρατήρησαν άτομα που βρίσκονταν σε πρόγραμμα απώλειας λίπους.
Όσοι ζυγίζονταν καθημερινά έφτασαν στο επιθυμητό βάρος δυο φορές γρηγορότερα από τους υπόλοιπους (οι οποίοι δεν ζυγίζονταν συχνά). Ο λόγος; Όσο βλέπεις τα κιλά σου να μειώνονται κάθε πρωί, τόσο συνεχίζεις με ενθουσιασμό τη δίαιτά σου ώστε να πετύχεις περαιτέρω κάθοδο της ζυγαριάς την επόμενη μέρα.