Σύμφωνα με νέα μελέτη, τα μπισκότα, τα γλυκά, τα ανθρακούχα ποτά, τα λουκάνικα, οι στιγμιαίες σούπες και τα νουντλς, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου στους άνδρες.
Αμερικανοί ακαδημαϊκοί εξέτασαν δεδομένα από τρεις μακροχρόνιες μελέτες υγείας που αφορούσαν περισσότερους από 46.000 άνδρες και σχεδόν 160.000 γυναίκες.
Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για 24 έως 28 χρόνια και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εντοπίστηκαν 3.216 περιπτώσεις καρκίνου του εντέρου.
Οι ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο Tufts στη Βοστώνη, αξιολόγησαν τη διατροφή μέσω ερωτηματολογίων για τα τρόφιμα, τα οποία συμπληρώνονταν από τους συμμετέχοντες κάθε τέσσερα χρόνια.
Οι άνδρες που έτρωγαν τα περισσότερα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα είχαν 29% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του εντέρου από εκείνους που έτρωγαν τη χαμηλότερη ποσότητα. Δεν βρέθηκε ανάλογη σχέση για τις γυναίκες.
Όταν όμως οι ερευνητές εξέτασαν υποομάδες εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες έτοιμων γευμάτων είχαν 17% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου σε σύγκριση με εκείνες που ανήκαν στην ομάδα χαμηλότερης κατανάλωσης.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.