Όσοι έχουν σταθερά υψηλή αρτηριακή πίεση πάσχουν από υπέρταση και πρέπει να προσέχουν την πρόσληψη αλατιού και ζάχαρης.

Πάνω από τα τρία τέταρτα της κατανάλωσης αλατιού προέρχεται από ύπουλες πηγές.

Περιορίστε τα τυριά (και επιλέξτε τα σωστά)

Είναι μύθος ότι τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση πρέπει να κόψουν εντελώς το τυρί. Μπορείτε να φάτε τυρί, αλλά το πόσο εξαρτάται από το είδος του τυριού. Σύμφωνα με τoυς ειδικούς, ορισμένα τυριά περιέχουν περισσότερο νάτριο από το θαλασσινό νερό. Αυτά περιλαμβάνουν φέτα, χαλούμι, ροκφόρ και τυριά.

Αν θέλετε τυρί με λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και αλάτι, επιλέξτε μοτσαρέλα και τυριά κότατζ. Και μην κάνετε έκπτωση στο τυρί με μειωμένα λιπαρά. Έχουν την ίδια γεύση με το κανονικό τυρί με 25% λιγότερα λιπαρά. Εφόσον περιορίζετε τα μεγέθη των μερίδων σας, μπορείτε να φάτε αυτά τα τυριά χωρίς ανησυχία.

Περισσότερα αναψυκτικά ισοδυναμούν με υψηλότερη αρτηριακή πίεση

Η έρευνα δείχνει ότι η μείωση της πρόσληψης αναψυκτικών θα μπορούσε να σώσει την αρτηριακή σας πίεση. Το 2011, επιστήμονες από το Imperial College του Λονδίνου ανέλυσαν σχεδόν 2.700 καταναλωτές αναψυκτικού. Οι συμμετέχοντες που έπιναν περισσότερα από ένα ζαχαρούχα ποτά την ημέρα είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση. Ακόμα χειρότερα, αυξανόταν όσο περισσότερο έπιναν.

Μην αγοράζετε αλλαντικά, τουλάχιστον συχνά

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα αλλαντικά είναι σαν βόμβες νατρίου. Μια μέση μερίδα αλλαντικών προφέρει πάνω από 500 γραμμάρια νατρίου. Ακόμη και μια πιο λαϊτ επιλογή όπως η γαλοπούλα προσθέτει γρήγορα έως και 1000 mg με μόνο τρεις φέτες. Να προτιμάτε το φρέσκο κρέας και να αποφεύγετε αυτά τα φαγητά στην καθημερινότητα σας.