
Η υγιεινή διατροφή είναι θεμελιώδης για την προστασία του εγκεφάλου.
Για να λειτουργεί σωστά ο εγκέφαλος, αυτές είναι οι τροφές που πρέπει οπωσδήποτε να αποκλειστούν από τη διατροφή σας.
Τηγανητά τρόφιμα
Πλούσια σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά. Η συχνή κατανάλωσή τους βλάπτει τα εγκεφαλικά αιμοφόρα αγγεία, μειώνει την οξυγόνωση του εγκεφάλου και συνδέεται με γνωστική έκπτωση, απώλεια μνήμης και αυξημένο κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ.
Πρόσθετα και επεξεργασμένα σάκχαρα
Βρίσκονται σε αναψυκτικά, βιομηχανικές σάλτσες και υπερεπεξεργασμένα προϊόντα. Προκαλούν εγκεφαλικές βλάβες, διαταραχές μνήμης και μειώνουν την πλαστικότητα του ιππόκαμπου. Ακόμα και τα «light» αναψυκτικά βλάπτουν τα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας.
Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα
Επεξεργασμένα κρέατα (μπέικον, λουκάνικα), κατεψυγμένες πίτσες και αλμυρά σνακ περιέχουν νιτρώδη, νάτριο και επιβλαβή λιπαρά. Έρευνες τα συνδέουν με αυξημένο κίνδυνο άνοιας, εγκεφαλικών και κατάθλιψης. Δύο μερίδες επεξεργασμένου κρέατος την εβδομάδα αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών παθήσεων.
Ποιες άλλες τροφές και ποτά πρέπει να αποφεύγονται;
Τεχνητά γλυκαντικά
Η σακχαρίνη, η σουκραλόζη, η στέβια και η ασπαρτάμη επηρεάζουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου και συνδέονται με άγχος και οξειδωτικό στρες στον εγκέφαλο. Η ασπαρτάμη συγκεκριμένα παράγει ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν τα εγκεφαλικά κύτταρα.
Αλκοόλ
Ακόμα και σε μικρές ποσότητες, λειτουργεί ως νευροτοξίνη και επηρεάζει το κεντρικό και περιφερικό νευρικό σύστημα. Η μπύρα, ειδικά, περιέχει «κενές» θερμίδες χωρίς διατροφική αξία και βλάπτει τα νευρικά κύτταρα.
Βιομηχανικά έλαια
Το σογιέλαιο, το καλαμποκέλαιο και το ηλιέλαιο είναι πλούσια σε ωμέγα-6 λιπαρά που προκαλούν φλεγμονές στον εγκέφαλο. Συνιστάται η αντικατάστασή τους με ελαιόλαδο, λάδι καρύδας ή αβοκάντο.
Μαργαρίνες και τρανς λιπαρά
Βρίσκονται σε αρτοσκευάσματα και προμαγειρεμένα τρόφιμα. Αυξάνουν τη συγκέντρωση βήτα-αμυλοειδούς, μιας πρωτεΐνης που σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Ποιες είναι οι προτεινόμενες εναλλακτικές;
Για σνακ: ανάλατοι ξηροί καρποί, φρέσκα φρούτα ή ωμά λαχανικά.
Για μαγείρεμα: φούρνος, ατμός ή σχάρα αντί για τηγάνισμα.
Για γλυκαντικό: μέλι ή εκχύλισμα monk fruit.
Για πρωτεΐνη: όσπρια, τόφου ή ψάρι αντί για επεξεργασμένο κρέας.
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, αυτές οι διατροφικές αλλαγές μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας έως και κατά 20%.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.