Στους περισσότερους ανθρώπους είναι ο γνωστός ο… «φαύλος» κύκλος του αλμυρού – γλυκού: πρώτα τρώμε κάτι αλμυρό και μετά το απαραίτητο επιδόρπιο, και μετά από λίγο και πάλι ένα αίσθημα πείνας, που καταπραϋνεται με κάτι αλμυρό.

Και πάει λέγοντας, με τους περισσότερους να νομίζουν ότι γι’ αυτές τις επιδρομές και τα τσιμπολογήματα ευθύνεται ο αδύναμος χαρακτήρας τους και η ακόρεστη όρεξη τους.

Όμως, τα πράγματα δεν είναι έτσι, ή τουλάχιστον όχι έτσι ακριβώς.

Σύμφωνα με διατροφολόγους και ενδοκρινολόγους υπάρχουν τροφές που μας ανοίγουν την όρεξη ή για την ακρίβεια δεν εξυπηρετούν τον κορεσμό, αλλά ακριβώς το αντίθετο: μας κάνουν να πεινάμε και -μοιραία- να τρώμε περισσότερο. Και να μερικές από αυτές, καθώς και οι λόγοι που εξηγούν την τάση κάποιου να κάνει επιδρομή στο ψυγείο.

Λευκό ψωμί

Πρόσφατη έρευνα στην Ισπανία απέδειξε ότι το 40% ανθρώπων που κατανάλωναν σε σταθερή βάση λευκό ψωμί, πεινούσαν συχνότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ εμφάνιζαν -συγκριτικά με όσους δεν το περιελάμβαναν στο διατροφολόγιο τους- μεγαλύτερη τάση να παίρνουν βάρος. Το λευκό ψωμί αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα.

Σούσι 

Θεωρείται και είναι υγιεινή τροφή. Ωστόσο, 30 γραμμάρια ρυζιού αντιστοιχούν σε 2-3 φέτες λευκού ψωμιού και επειδή και πάλι ο λόγος γίνεται για υδατάνθρακες και πάλι το αίσθημα του κορεσμού είναι προσωρινό, με τις γνωστές συνέπειες.

Tο αλκοόλ επιδρά άμεσα στην ορμόνη της λεπτίνης και έτσι εξηγείται η ανάγκη για το λεγόμενο «βρώμικο» φαγητό μετά από ένα γενναίο ξενύχτι με πολλά πολλά ποτά.

MSG

…κοινώς όλα τα χημικά πρόσθετα και τα ενισχυτικά γεύσης που συναντάμε σε αρκετά τρόφιμα (κονσέρβες, σούπες σε σκόνη, λαχανικά τουρσί, κ.λπ) επίσης έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν την όρεξη σε ποσοστό 30%-40%, καθώς επιδρούν σε μία σειρά ορμονών.

Αλμυρά σνακ

Πατατάκια, γαριδάκια, αλμυρά μπισκότα και γενικώς αλατισμένα σνακ, όχι απλώς δημιουργούν αίσθημα πείνας, αλλά στέλνουν τον οργανισμό στο κατώφλι του ζαχαροπλαστείου. Η ταχεία κατανάλωση απλών υδατανθράκων επηρεάζει δραστικά τα ανώτερα και κατώτερα επίπεδα ινσουλίνης, αν πρέπει κάπως να εξηγηθεί και επιστημονικά όλη αυτή η μανία για γλυκό, μετά από πακοτίνια, για παράδειγμα.

Αλκοόλ

Σύμφωνα με μετρήσεις, το αλκοόλ επιδρά άμεσα στην ορμόνη της λεπτίνης (ο λόγος για την ορμόνη που ευθύνεται για το αίσθημα κορεσμού που νιώθουμε μετά από κάθε γεύμα) και σε ποσοστό 30%. Κάπως έτσι εξηγείται και η ανάγκη για το λεγόμενο «βρώμικο» φαγητό μετά από ένα γενναίο ξενύχτι με πολλά πολλά ποτά.

Τσίχλα

Μύθος ότι όταν μασάμε τσίχλα περιορίζουμε το αίσθημα της πείνας. Στην πραγματικότητα – και εκτός από την αεροφαγία στην οποία υποβάλλουμε τον εαυτό μας εκείνη την ώρα- δίνουμε το λάθος μήνυμα στον εγκέφαλο (ότι κάτι τρώμε, δηλαδή), που με τη σειρά του δίνει το λάθος μήνυμα στον οισοφάγο. Τα… λάθος μηνύματα στον οργανισμό μας συνεχίζονται με την παραγωγή γαστρικών υγρών. Το σώμα νομίζει ότι κάτι πρέπει να χωνέψει και αυτομάτως το αίσθημα πείνας δηλώνει και αυτό την παρουσία του – μέσω του γνώριμου ήχου του γουργουρητού.

Δημητριακά

Όσα παρασκευάζονται από λευκό αλεύρι -ακριβώς όπως το λευκό ψωμί- ναι μεν δίνουν την αίσθηση του κορεσμού, ωστόσο, προκαλούν αυξομειώσεις στα επίπεδα ινσουλίνης.

Όλα τα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά

Όπως λένε οι ειδικοί είναι καλύτερα να φάει κανείς, για παράδειγμα, μισό κεσεδάκι πλήρες γιαούρτι, παρά ένα ολόκληρο με 2% λιπαρά. Πρόκειται για εξαιρετικά φτωχή σε ενέργεια τροφή, που μόνο για λίγο ικανοποιεί το αίσθημα της πείνας και μετά από λίγο ο οργανισμός νιώθει στο πολλαπλάσιο την ανάγκη για κάτι χορταστικό.

Χυμοί

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ακόμη και οι φυσικοί χυμοί φρούτων, μπορεί να προσφέρουν βιταμίνες και πολύτιμες για τη λειτουργία της πέψης ίνες, παρ’ όλα αυτά αυξάνουν και στη συνέχεια μειώνουν (και μάλιστα γρήγορα) τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.